Catalunya no estarà organitzada en vegueries el 2011

Governació afirma ara que passades les municipals algunes existiran i altres no

Política

Gairebé dos-cents anys després de la seva creació, les quatre províncies catalanes desapareixeran aquesta legislatura. Això és el que va avançar a finals del 2006 el govern català: que, com a tard, a principis del 2010 les quatre demarcacions actuals, que daten del 1833, deixarien pas a set vegueries: Barcelona, Girona, Catalunya central, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, i Pirineus i Aran. Però al juny, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va confessar que fins passades les municipals del 2011 la nova organització territorial de Catalunya en vegueries no podria esdevenir una realitat. I el passat cap de setmana el mateix Ausàs afegia que les vegueries no funcionaran de ple ni en el termini de dos anys.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el conseller de Governació va manifestar que de cara a les pròximes eleccions municipals és "probable" que alguns àmbits i territoris ja esdevinguin vegueria però altres encara no. El republicà Ausàs va admetre que es podria aplicar un sistema mixt i que "qui hagi esdevingut vegueria entrarà en funcionament abans de les eleccions i es constituirà a conseqüència de les municipals". El conseller va afegir que la nova ordenació territorial, que espera que s'aprovi al Parlament a la tardor, no es durà a la pràctica en la seva totalitat "de la nit al dia".

A més, Ausàs va confessar que hi ha dificultats per tirar endavant la reforma en l'ordenació territorial. Una reforma que el nou Estatut ja preveu, tot i que no diu quantes vegueries hi ha d'haver, quin territori han d'abastar ni quin nom han de tenir. Acabar de definir-ho serà tasca del Parlament, i no serà fàcil perquè el text estatutari deixa obertes moltes portes: com s'han d'escollir els consellers de vegueria, quines competències tindran i quin serà el paper futur dels consells comarcals. A més a més, l'article 91.4 de l'Estatut estableix que la divisió administrativa de Catalunya s'haurà de portar a terme "d'acord amb el que estableix la Constitució". A la pràctica, això vol dir que el govern espanyol podria fins i tot vetar una llei amb què no estigués d'acord. També caldrà posar-se d'acord en la capital de cada territori.

La vegueria del Vallès Oriental
Pel que fa al Vallès Oriental, la comarca formaria part de la vegueria de Barcelona, al costat del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Maresme, el Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt Penedès.

Edicions locals