El Figaró-Montmany es connecta a la xarxa d'internet gratuïta i sense fils

L'Ajuntament instal·la cinc antenes per facilitar l'accés a internet de tots els veïns

Societat

Figaró-Montmany, les Franqueses

Internet sense fils i gratuïta. Aquesta és l'aposta de l'Ajuntament de Figaró-Montmany, que ja ha instal·lat cinc antenes al municipi -de les sis que hi ha pressupostades- per facilitar l’accés a la xarxa a tots aquells veïns que ho desitgin. Els interessats només hauran de comprar i instal·lar a casa seva una segona antena per connectar-s'hi, i donar-se d'alta a Guifi.net, la xarxa d'internet oberta, neutral i gratuïta que subministra el senyal a diversos municipis catalans de vint-i-dos comarques diferents -des d’ara, també al Figaró. Tot plegat costa uns 100 euros, però hi ha la possibilitat de comprar l'antena per grups de tres, quatre o cinc veïns. Fins ara, als nuclis de Montmany i Vallcàrcara no hi arribava internet.

A més de la negativa de les grans companyies de telecomunicacions a donar cobertura a dues zones disseminades i allunyades d'un nucli urbà, el consistori del Figaró ha apostat per la internet gratuïta i sense fils perquè aquesta va ser una de les propostes més votades pels veïns en els pressupostos participatius. Sigui com sigui, l'Ajuntament instal·larà les sis antenes -el projecte costa uns 55.000 euros- i després serà Guifi.net qui s'encarregui de proveir de senyal al municipi. A finals d'aquest mes de setembre o a principis d'octubre el consistori del Figaró-Montmany organitzarà una jornada per informar als veïns de com poden tenir internet a casa.

Guifi.net està present a la comarca
Al Vallès Oriental hi ha 68 punts de connexió -antenes- amb Guifi.net, moltes d’elles a les faldes del Montseny, en nuclis on abans els seus veïns no podien conectar-se a internet. La senyal prové de Barcelona i, sobretot, d'Osona, que és on es troben el major nombre de nodes operatius, és a dir, d'accessos a la xarxa. "Un cop construïda la xarxa, l'ample de banda és tan gran que només aprofitant els excedents podem permetre que altres persones o empreses la facin servir", explica Lluís Dalmau, membre impulsor de Guifi.net, que ja fa més de cinc anys que funciona. I tot plegat, sense quotes i al marge de les companyies telefòniques.

Però el Figaró no és l'únic municipi de la comarca que aposta per fer arribar la xarxa d'internet sense fils i gratuïta a tots els seus veïns. A Marata, un dels pobles que forma part de les Franqueses del Vallès, un total de 50 cases també reben el senyal a través de Guifi.net. El cost és de 350 euros per comprar i instal·lar l'antena receptora i cobrir les possibles despeses. Després, la connexió és gratuïta.

Edicions locals