L'art envairà el casc antic de Caldes el 12 de setembre

La Mostra Internacional d'Art Urbà aplega creadors de l'Estat i dels Estats Units

Cultura

Caldes de Montbui

El proper 12 de setembre els carrers del centre de Caldes de Montbui acolliran la Mostra Internacional d'Art Urbà (MIAU), una convocatòria anual per a artistes d'arreu que vulguin convertir els carrers del municipi vallesà en suports per a les seves obres. En aquesta edició, han acceptat el repte creadors dels Estats Units i de diferents ciutats de l'Estat espanyol, com ara Madrid i Màlaga. Com no, també hi participaran diversos artistes catalans. De fet, la mostra inclou instal·lacions d'un creador de Caldes de Montbui i d'alguns artistes del Vallès Oriental. Vinguin d'on vinguin, tots els projectes busquen reclamar l'espai públic com a lloc d'expressió, d'experimentació i de reflexió.

La mostra calderina és una convocatòria a artistes i col·lectius d'arreu del món que vulguin entendre l'espai públic com una plataforma d'interacció. Per aconseguir-ho els projectes inciten a la participació de la ciutadania tot generant diàlegs entre l'espai, l'obra, l'artista i l'espectador. Segons subratllen els organitzadors, d'aquesta manera, les obres esdevenen site-specific, és a dir, obres pensades per a un entorn social i ambiental concret. La mostra aposta per un art d'acció, multidisciplinar, obert als diferents llenguatges plàstics, performatius o tecnològics. "Que incentivi, que integri i que s'integri en l'espai social", sentencien des d'un MIAU que no oblida que la mostra se celebra en un municipi caracteritzat per les aigües termals, pel que sempre para especial atenció als projectes que de manera conceptual o simbòlica incorporen el termalisme

Els projectes presentats es desenvoluparan en llocs tan emblemàtics com les Termes Romanes, el safareig termal de la Portalera i altres recons del centre històric calderí. Alguns, fins i tot es desenvolupen en diferents espais alhora o proposen interactuar amb quelcom més que els elements urbanístics, com és el cas del projecte que compta amb la participació de Ràdio Caldes. I és que enguany, tot aquell que vulgui podrà participar en la construcció d'aquesta instal·lació portant ràdios velles que funcionin al Museu Thermalia (pl. de la Font del Lleó, 20) abans del 10 de setembre.

Per veure el resultat de tot plegat, cal visitar Caldes de Montbui el proper dissabte 12 de setembre, l'endemà de la Diada Nacional de Catalunya. El programa d'activitats és el següent: al llarg del matí, muntatge de les obres a càrrec dels i les artistes; a les dues, pícnic -amb menjar portat de casa- i bany diürn al safareig de Santa Esperança; a dos quarts de set de la tarda, recorregut per les obres -des de la plaça de la Font del Lleó-; i a les onze de la nit, festa i bany nocturn al safareig de la Portalera.

Edicions locals