Ampliada la superfície visible del poblat iber de Torre Roja

FIDES localitza aquest estiu una zona de treball metal·lúrgic i dues clavegueres

Cultura

Caldes de Montbui

La superfície visible del poblat iber de Torre Roja, situat entre els municipis de Caldes de Montbui i Sentmenat (Vallès Occidental), segueix creixent. Aquest estiu s'ha realitzat la sisena campanya d'excavacions al jaciment, i els arqueòlegs han localitzat una zona de treball metal·lúrgic -el taller d'un ferrer i el seu forn-, dues noves clavegueres en molt bon estat de conservació i un nou enterrament infantil dins d'una de les cases del poblat, una pràctica ritual ibèrica ben documentada i de la qual existeixen nombroses mostres al propi jaciment de Torre Roja. El seguit de troballes ha permès obtenir noves dades sobre l'ocupació del poblat al segle I a.C.

La campanya d'excavacions al poblat ibèric de la Torre Roja la dirigeixen els membres de l'associació FIDES Recerca i Difusió Històrica, i aquest estiu ha comptat amb la participació d'estudiants d'arqueologia de diferents punts de Catalunya i de l'Estat, com ara Cadis, Astúries o Madrid. A més de localitzar noves habitacions en la zona contigua a la ja excavada, ampliant així la visió del conjunt del poblat, aquests mesos de juliol i agost un equip d'especialistes s'ha encarregat de la consolidació de les restes existents, per tal de garantir la seva conservació.

D'altra banda, i com a part de les actuacions dirigides a la difusió del patrimoni calderí, es va organitzar al jaciment un sopar basat en els productes consumits en època ibèrica. Aquesta iniciativa, organitzada per l'Ajuntament de Caldes de Montbui, el Museu Thermalia i l'Ajuntament de Sentmenat, va comptar amb la participació del grup de reconstrucció històrica Ibercalafell, que va apropar als assistents diferents aspectes de la cultura ibèrica.

En els darrers anys, Torre Roja ha experimentat un canvi important, gràcies a les excavacions fetes a l'estiu, però també gràcies als plans d'ocupació impulsats per l'Ajuntament de Caldes (Torre Roja I i Torre Roja II). De l'any 2004 a l'any 2006, aquests programes de formació i ocupació van ajudar a enllestir les tasques de desbrossament i neteja al turó i els seus entorns. A més, es van netejar, recuperar i classificar les troballes realitzades des dels anys 50 fins ara.

Un poblat amb moltes singularitats
Els arqueòlegs subratllen que la zona excavada del jaciment és encara insuficient per determinar la importància del poblat dins el seu context històric. Tot i així, a partir de les troballes arqueològiques s'han pogut determinar alguns trets diferencials de Torre Roja respecte altres jaciments. La seva situació ja la fa singular. La serralada Litoral ha descobert multitud de poblats ibers que miraven cap al mar i cap a la plana del Vallès. Torre Roja és el primer jaciment excavat a la serralada Prelitoral i, per tant, el primer que comunica els centres de poder de les dues serralades. A banda de la situació, una de les troballes més importants és una habitació amb dos bancs de pedra, un a cada lateral. Els ibers construïen aquests bancs a les habitacions principals. Per les dimensions d'aquesta i per la importància dels bancs, es dedueix que era un espai de reunions. 

També ha cridat l'atenció de FIDES que les restes indiquin que Torre Roja no va ser un poblat destruït durant l'època iberoromana (entre el 200 i el 0 a.C.). El procés pausat d'una cultura a l'altra indica que totes dues van conviure i que el predomini de la societat romana va esdevenir més una adaptació per part dels ibers que una invasió per part dels romans. Respecte tots aquests descobriments els arqueòlegs subratllen que aquestes són les interpretacions fetes quan tot just s'ha començat a excavar i que, per tant, encara és d'hora per arribar a conclusions definitives.

Edicions locals