Nit de torxes per la independència

Cinc municipis del Vallès Oriental acolliran marxes de torxes aquest dijous

Política

Bigues i Riells, Cardedeu, Mollet del Vallès, Roca del Vallès, la, Sant Celoni

A les portes d'una nova Diada Nacional de Catalunya i inspirades en la Marxa dels Vigatans -que commemora els fets del 17 de maig de 1705, quan un grup de prohoms vigatans encetava la revolta contra el borbó felip V d'Espanya- aquest dijous a la nit es celebren al Vallès Oriental cinc marxes de torxes per la independència. Actes de compromís amb la història, oberts a tothom i d'una gran força simbòlica i bellesa visual. Cardedeu, Sant Celoni, Mollet del Vallès, la Roca i Bigues i Riells acullen marxes de torxes, una iniciativa per reclamar la independència de Catalunya engegada ara fa dos anys i que va tenir molt d'èxit el passat 2008.

A Cardedeu, a dos quarts d'onze de la nit, la marxa arrencarà a la plaça de Sant Corneli i es dirigirà fins al monument 11 de setembre del Parc de Pompeu Fabra. Allà, actuacions dels Grallers de Cardedeu, la Colla Bastonera i els Gegants del municipi. Seguidament, recital de poesia i degustació de ratafia i fruits secs. Tot plegat ho organitza la Comissió Onze de Setembre. A Sant Celoni, també a dos quarts d'onze de la nit, a la plaça de la Vila, marxa de torxes i mostra de cultura popular amb els Diables de Sant Celoni i la Colla Bastonera Quico Sabaté. Organitza la CUP i el Casal Popular independentista Quico Sabaté.

A Mollet del Vallès, a les nou del vespre, al Casal Cultural, tot recordant el centenari de la Setmana Tràgica, CDC projectarà la pel·lícula La ciutat cremada, que anirà precedida de les explicacions sobre el context històric on es va originar, el juliol del 1909, la important revolta social a la Barcelona de principis del segle XX. Finalitzada la projecció, els participants aniran amb torxes i senyeres per la rambla de Mollet a fer l'ofrena al monument a Rafael Casanova, en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. En acabar, un cop cantat l'himne de Catalunya, es servirà un petit refrigeri als assistents. Aquest és l’acte de referència per a CDC a nivell del Vallès Oriental.

A la Roca, a dos quarts de nou de la nit, la marxa començarà a caminar a la plaça de Can Torrents. Ho organitza el col·lectiu Joan de Canyamars. I per últim, a Bigues i Riells, a les nou de la nit, els organitzadors pujaran amb torxes fins a les Roques Blanques; allà penjaran una senyera, substituint l'actual, molt gastada. Després, hi haurà botifarrada a la Plaça Miquel Bosch, acompanyada per les actuacions de grallers i timbalers.

Homenatge als exiliats i refugiats de la Guerra Civil
També aquest dijous, a les vuit del vespre, a l'olivera de la Porxada de Granollers, ERC organitza un acte i una ofrena floral a Salvador Casanova. Seguint el fil de l'any passat, on els testimonis del bombardeig a Granollers el 1938 van ser el protagonistes, enguany ERC vol retre homenatge als exiliats i refugiats de la Guerra Civil primer i de la Segona Guerra Mundial després. Intervindran en l'acte l'escriptora i historiadora Assumpta Montellà, autora de La Maternitat d'Elna, Isabel Alcalde, regidora a l'Ajuntament i Pep Mur, president de la secció local d'ERC a Granollers.

Edicions locals