El Vallès Oriental celebra la Diada Nacional de Catalunya

Ajuntaments, partits polítics i entitats organitzen actes a gairebé tota la comarca

Política

Aquest divendres 11 de setembre gairebé tots els municipis del Vallès Oriental, amb més o menys intensitat i recursos, acullen un acte institucional per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Formacions polítiques i entitats de tot tipus participen en l'activitat organitzada per l'ajuntament de torn i, algunes, programen activitats paral·leles per commemorar una derrota: l'11 de setembre de 1714, després de mesos de setge, Barcelona cau davant les tropes borbòniques de Felip V. Amb l'ocupació militar del nostre territori es promulga, el 1716, el Decret de Nova Planta, segons el qual quedava eliminada la nació catalana, prohibint-ne la llengua i abolint-ne les institucions.

A Granollers, l'acte central que commemora la Diada serà, com ja és habitual, l'ofrena floral al peu del monument de l'Onze de Setembre, aquest divendres a les onze del matí, i comptarà amb la participació d'una cinquantena d'institucions i entitats granollerines. El Cor Femení de Granollers, dirigit per Marc Dosaiguas, és la formació convidada aquest any per interpretar un repertori tradicional i contemporani català.

A Mollet el punt neuràlgic d'aquesta Diada serà el monument a Rafael Casanova, obra de l'artista molletà Cesc Bas. L'acte institucional començarà a les dotze del migdia amb la hissada de la senyera, de la mà de dos nois de les entitats Club Bàsquet Mollet i la UD Molletense. A la vegada, s'interpretarà per part de les corals el Cant de la Senyera. A continuació hi haurà l'ofrena floral per part de l'Ajuntament, les entitats i la ciutadania. Segons apunta el consistori, "per tal de donar la màxima solemnitat i expressar tot el contingut nacional de la commemoració", s'hissarà la senyera en solitari al pal del monument de Rafael Casanova al principi de l'ofrena. La senyera també estarà penjada en solitari als pals de la plaça de Prat de la Riba -res d'acompanyaments estatals. A més, l'Ajuntament de Mollet ha instal·lat als eixos principals de tota la ciutat banderoles sobre la Diada per tal que la ciutadania recordi la celebració i "per mostrar el reconeixement i l'adhesió de la ciutat de Mollet a la Diada Nacional de Catalunya".

A Sant Celoni, a les dotze del migdia al passeig de l'Onze de Setembre es llegirà el manifest de la Diada, i diverses entitats i associacions del poble faran l'ofrena floral. Per tancar l'acte, es cantarà Els Segadors. Seguidament, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Tres Vents. Entre els polítics que acudiran a l'acte hi ha el diputat de CiU al Parlament, Jordi Cuminal.

A les Franqueses del Vallès l’historiador Josep Maria Muñoz serà l'encarregat d'obrir els actes oficials de la celebració de la Diada. L'Onze de Setembre, trenta anys després és el títol de la conferència que està previst que comenci a dos quarts d'onze a la sala d'actes de l'Ajuntament, amb la presència de l'alcalde Esteve Ribalta. Després de la conferència, cap a dos quarts de dotze del matí, està previst el seguici amb Els Garrofers fins al passeig del Tagamanent. A continuació, les entitats del municipi i els grups polítics protagonitzaran l'habitual ofrena floral al monòlit commemoratiu de l'11 de setembre, al passeig del Tagamanent i tot seguit es farà la cantada a Els Segadors.

A Parets del Vallès la tradicional ofrena floral al monument a l'Onze de Setembre, en què hi participaran l'Ajuntament, les formacions polítiques del municipi i les associacions locals, tindrà lloc divendres al migdia a la plaça dels Països Catalans. L'acte, que comptarà amb la col·laboració de les corals Art i Unió i Club Sant Jordi, clourà amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Rosaleda. El monument a l'Onze de Setembre, inaugurat el 2004, és una obra de l'escultor Carles Vives que interpreta la senyera a partir d'uns blocs de metall col·locats irregularment sobre el terra.

A Santa Maria de Palautordera una actuació del cantant i escriptor Miquel Pujadó acompanyarà l'acte institucional, que es celebrarà a les dotze del migdia al parc del Reguissol. A la Garriga, a la una del migdia, l'acte per celebrar la Diada es celebrarà davant del refugi antiaeri de l'estació. I a Canovelles, per posar un últim exemple d'una llarga llista de celebracions, a les dotze del migdia exalumnes dels cursos de català per a adults llegiran poemes a la plaça de l'Ajuntament.

Edicions locals