ERC de Sant Celoni vol celebrar un referèndum com el d'Arenys

Presentarà una moció per demanar que s'organitzi una consulta independentista

Política

Sant Celoni

El president de la Generalitat, el socialista José Montilla, considera que la consulta popular d'Arenys de Munt "únicament serveix per donar arguments a la caverna de la dreta espanyola" que no veu bé la demanda de més autogovern per a Catalunya. Però el referèndum independentista d'Arenys i els intents de l'Estat per vetar-lo ja van més enllà, i estan provocant una reacció en cadena en altres localitats. Al Vallès Oriental, el govern de Caldes de Montbui està estudiant la possibilitat de realitzar, conjuntament amb altres municipis, una consulta sobiranista. I a Sant Celoni, ERC demana que es creï una comissió per organitzar un referèndum com el d'Arenys.

La secció local d'ERC a Sant Celoni i la Batllòria proposa al ple de l'Ajuntament -del qual no forma part- l'assumpció d'una moció que sol·licita que es creï una comissió organitzadora de la consulta per la independència de Catalunya; una comissió "que estigui formada per les forces polítiques presents a la vila i les entitats i persones que voluntàriament s'hi vulguin adherir". Els republicans consideren que, "per tal de no perdre l'embranzida", la consulta s'hauria de realitzar abans de Nadal.

A més, ERC demana que l'Ajuntament ajudi a la creació d'aquesta entitat i hi doni suport estructural; els republicans intenten desafiar així al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el passat dimecres 9 de setembre va suspendre l'acord del ple de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per cedir una sala municipal al referèndum. La jutge sosté que l'acord municipal -el mateix que reclama ara ERC a Sant Celoni- "envaeix competències reservades a l'Estat" i suposa "una invitació a l'incompliment de la llei", perquè excedeix l'àmbit de competències locals.

El president de la secció local d'Esquerra de Sant Celoni i la Batllòria, Joan Rubiralta i Suriol, a través d'un comunicat i actuant en nom de tota la secció, subratlla que cal convocar el referèndum perquè Catalunya s'ha adonat "que la via estatutària s'ha acabat i que per aconseguir millorar el seu nivell de vida cal aconseguir un estatus polític que impliqui la total sobirania de la nostra nació". A més, ERC de Sant Celoni sentencia que "s'ha acabat allò d'anar a pidolar a Madrid, perquè som nosaltres qui paguem i hem de decidir què fem dels nostres diners".

Perquè la moció que proposen els republicans prosperi, se l'hauran de fer seva tant CiU com la CUP. I és que a Sant Celoni hi ha 17 regidors, i cap d'aquests és d’ERC: 8 són socialistes, i el partit està en contra de les consultes sobiranistes; 7 són de la federació nacionalista, i dos son de la CUP. Això sí, l'alcalde del municipi, Francesc Deulofeu (CiU), està adherit formalment al manifest pel dret a decidir del moviment de batlles i regidors catalans Decidim.cat, que dóna suport a la consulta d'Arenys de Munt.

Edicions locals