Deu alcaldes reivindiquen el dret a l'autodeterminació

Vuitanta-tres electes del Vallès Oriental s'han adherit al manifest de Decidim.cat

Política

Aiguafreda, Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellterçol, Sant Celoni, Sant Pere de Vilamajor, Tagamanent, Vallgorguina, Sant Antoni de Vilamajor, Vilanova del Vallès

El referèndum d'Arenys de Munt tindrà continuïtat. Una seixantena de municipis catalans estudien celebrar consultes independentistes el proper 6 de desembre, aniversari de la Constitució espanyola; aquesta és la data que més sona al moviment sobiranista d'electes locals Decidim.cat. Aquest corrent municipal, que defensa el dret d'autodeterminació i que agrupa un miler de càrrecs electes de diferents colors polítics, es reunirà el proper 15 d'octubre per aprovar la data definitiva per tal de celebrar consultes paral·leles arreu del Principat. I adherits al manifest de Decidim.cat hi ha 10 alcaldes i 73 regidors de municipis del Vallès Oriental.

És a dir, que com a mínim una desena de batlles de la comarca defensen el dret a decidir i són partidaris de promoure al seu municipi una consulta similar a la d'Arenys de Munt. A més de Manel Vila (CiU), alcalde de Castellterçol i un dels tres principals impulsor del moviment Decidim.cat, al manifest independentista s'hi han adherit els batlles de Sant Celoni, Francesc Deulofeu (CiU); Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC); Cardedeu, Calamanda Vila (CiU); San Pere de Vilamajor, Josep Maria Llesuy (CiU); Aiguafreda, Jordi Sambola (ICV-EUiA); Vallgorguina, Joan Mora (CiU); Tagamanent, Jordi Morera (ERC); Vilanova, Oriol Safont (UpV), i Sant Antoni de Vilamajor, Francesc Tella (CiU).

Entre alcaldes i regidors, dels 83 electes del Vallès Oriental que s'han sumat al manifest de Decidim.cat, 45 són de CiU, 30 d'Esquerra, 5 independents i 3 d'ICV-EUiA. Per municipis, Caldes de Montbui i Castellterçol són els que tenen més càrrecs electes adherits, amb 7 membres dels respectius consistoris. A Cardedeu n'hi ha 6, a Sant Antoni de Vilamajor 5, i a Sant Celoni, Granollers i Sant Pere de Vilamajor, 4.

El moviment Decidim.cat, a més de recolzar la consulta popular sobre la independència de Catalunya celebrada el passat diumenge a Arenys de Munt, promou una estratègia d'acció unitària per celebrar una consulta popular als ajuntaments "que faci avançar el poble català cap a l'autodeterminació de forma unitària. democràtica i participativa". A més, el corrent municipal reclama al govern català que tramiti amb la màxima celeritat possible el projecte de llei de consultes populars, "per tal que la Generalitat i els ajuntaments disposem d'una llei que ens doni cobertura per a la celebració de consultes populars". Segons els impulsors, aquest projecte de llei permetria, sense els entrebancs de la justícia espanyola, "obrir un procés participatiu entre la ciutadania per demanar opinió sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Edicions locals