Municipis i Mossos ajudaran els menors drogoaddictes
Cinc pobles de la comarca signen un conveni per reorientar els joves denunciats
Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, les Franqueses, la Garriga, Tagamanent
Cinc municipis del Vallès Oriental i els Mossos d'Esquadra van signar aquest dimecres 16 de setembre un conveni per actuar en menors d'edat d'entre 14 i 18 anys als que s'hagi enxampat consumint o traginant drogues. El Protocol del Programa de Conciliació i Reparació Municipal segellat dimecres, que forma part del Pla de prevenció de drogodependències i promoció d'hàbits saludables (C17), permetrà que els joves detinguts es puguin acollir a mesures alternatives, sobretot de caire educatiu. Amb aquesta nou conveni ajuntaments i policia catalana busquen ajudar al jove a allunyar-se de les drogues i evitar engegar un procés administratiu que normalment acaba amb una multa.
El protocol estableix que un cop es deté un menor amb alguna d'aquestes circumstàncies i se'l trasllada a les dependències policials, s'informarà als seus pares o tutors de la possibilitat d'adherir-se a aquest nou programa de mesures educatives. Per fer-ho tenen un marge de quinze dies. Si decideixen acollir-s'hi, depenent del tipus d'addicció del menor, s'establirà amb quins recursos de la xarxa es pot treballar, segons va explicar la coordinadora del Pla, Carla González. En la mesura educativa alternativa que s'apliqui intervenen les àrees d'Educació, Joventut, Benestar i Salut dels diferents ajuntaments. Després del treball amb el menor, que pot durar uns tres mesos des que se'l denuncia, es farà una avaluació i si el resultat és positiu es demanarà als Mossos d'Esquadra que la sanció quedi anul·lada. Si l'avaluació és negativa, la sanció s'aplicarà.
El protocol el van signar aquest dimecres els alcaldes de la Garriga, Neus Bulbena; les Franqueses, Esteve Ribalta; l'Ametlla, Jordi Pousa; Tagamanent, Jordi Morera, i la regidora de Figaró Gemma Sánchez. A l’acte també hi va participar l'inspector de l'Àrea Bàsica Policial de Granollers dels Mossos, Lluís Estapé, que va destacar la importancia del protocol signat pel fet que per primera vegada interaccionen cinc municipis que es poden trobar amb la mateixa problemàtica. Estapé va subratllar que, més que estalviar sancions, el conveni preten oferir "la possibilitat de treballar amb el menor de forma activa i trobar-li una sortida a través del programa pedagògic". L'inspector també va apuntar que últimament no s'ha detectat un augment del nombre de menors que consumeixen. També van participar a l'acte els caps de les policies locals dels cinc municipis.