Sant Antoni de Vilamajor prepara una consulta independentista

ERC sondeja entitats de la Garriga i Sant Fost per convocar un referèndum

Política

la Garriga, Sant Fost de Campsentelles, Sant Antoni de Vilamajor

L'alcalde de Sant Antoni de Vilamajor, Francesc Tella (CiU), va anunciar aquest dijous 17 de setembre que l'equip de govern del municipi ja està treballant per organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya, tal i com es va fer el passat cap de setmana a Arenys de Munt (Maresme). El batlle, que està adherit al moviment sobiranista d'electes locals Decidim.cat, va explicar a l'Agència Catalana de Notícies que es vol crear una plataforma formada per 24 personalitats de la localitat -de l'àmbit polític i associatiu- per treballar sobre el referèndum, i va destacar que "qui té el sentiment de la pàtria i la nació catalana està fart del tracte que se'ns dóna des de Madrid".

Tella és un dels 10 alcaldes del Vallès Oriental que formen part del moviment de càrrecs electes Decidim.cat, que el desembre del 2007 es va presentar amb l'objectiu de "promoure el procés cap a l'autodeterminació de la nació catalana des del món municipal". Decidim.cat, que ja aplega 1.300 regidors i alcaldes d'un ampli ventall de partits, lidera -en coordinació amb diverses plataformes sobiranistes- la iniciativa de convocar un mateix dia a tot Catalunya una seixantena de consultes per la independència. Decidim.cat reunirà els adherits el proper 3 d'octubre per coordinar referèndums com el d'Arenys, sempre promoguts per entitats locals o territorials consolidades. "Ha de ser una iniciativa ciutadana amb suport moral de l'Ajuntament, que legalment no la pot organitzar", explica un dels membres del moviment. A Sant Antoni de Vilamajor el recolzament del consistori està garantit, ja que CiU i ERC -dues formacions que donen suport a les consultes- sumen una còmoda majoria absoluta.

Pel que fa a ERC, aquest dimecres es va reunir el Consell Assessor Municipal de la formació i va redactar una moció que els electes locals republicans rebran en breu perquè la presentin als seus respectius ajuntaments. La moció felicita Arenys de Munt "per la demostració de civisme i democràcia participativa" de la consulta de diumenge i dóna suport a les iniciatives que sorgeixin de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes independentistes. El text també insta a Decidim.cat a "establir una estratègia conjunta i coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti una acció o accions simultànies a diferents municipis dels Països Catalans".

Possibles consultes a la Garriga i Sant Fost
Tot i que ERC cedeix la batuta a Decidim.cat, tant a la Garriga com a Sant Fost de Campsentelles els republicans han engegat rondes de contactes per impulsar la celebració de consultes. La secció local d'Esquerra a la Garriga ha contactat ja amb cinc entitats cíviques i culturals del municipi -entre les quals hi ha Òmnium Cultural i la Plataforma pel Dret a Decidir- per tal de crear una plataforma que promogui un referèndum com el d'Arenys de Munt. ERC també ha establert converses amb altres formacions del poble. Esquerra vol que el consistori doni suport logístic a la plataforma cívica creada per celebrar la consulta.

Per la seva banda, des d'ERC de Sant Fost també han iniciat aquesta mateixa setmana una ronda de contactes amb entitats, partits i personalitats de la població per tal de debatre la possibilitat de convocar una consulta a escala local. "Creiem que cal consensuar entre tots els ciutadans els elements d'un profund calatge polític, com és cas d'una consulta per la independència del nostre país", apunten des de les files republicanes de Sant Fost de Campsentelles.

Edicions locals