Una trentena d'escoles continuen amb mòduls prefabricats

Hi ha 113 aules provisionals al Vallès Oriental, les mateixes que el curs passat

Societat

Des de l'any 2007 a Catalunya s'han construït dues noves escoles cada setmana. En total, 236 centres públics de nova construcció en dos anys. Segons dades del departament d'Educació de la Generalitat, dels 2.459 centres existents en el curs 2002-2003 s'ha passat a 3.120 que han rebut els estudiants en aquest curs 2009-2010 que tot just acaba de començar. El nombre de centres públics ha crescut intensament en els últims anys. Però tot i això, el curs ha arrencat al Vallès Oriental amb el mateix nombre de mòduls prefabricats que l'any passat: 113. Un total de 32 escoles de la comarca segueixen funcionant amb alguna aula provisional.

Els nous centres públics creixen com bolets però a la comarca no baixa el nombre de mòduls prefabricats. Per al departament d'Educació de la Generalitat l'explicació és ben senzilla: l'espectacular increment de l'alumnat que s'ha reflectit en el sector públic. A més, apunten des de la Generalitat, la majoria dels mòduls ara només s'utilitzen per activitats puntuals: menjadors, biblioteques, gimnasos... Però des de les escoles del Vallès Oriental subratllen que a moltes de les aules provisionals s'hi fan classes tot el dia. És a dir, que hi han alumnes que realitzaran gairebé totes les assignatures del curs dins d'un mòdul prefabricat, amb les incomoditats que això comporta.

A Granollers només hi ha un centre amb aules provisionals: l'escola Ponent, situada al parc amb el mateix nom. En aquest cas, corroborant el que apunta el departament d'Educació, els dos mòduls es destinen a les classes d'anglès. Però al CEIP El Calderí de Caldes de Montbui, amb vuit mòduls, un més que l'any passat, no es poden permetre el luxe de dedicar una aula només a l'estudi d'idiomes; a El calderí més de 200 alumnes estudiaran totes les assignatures en mòduls aquest curs.

A Canovelles, al CEIP Quatre Vents, hi ha set barracons, un més que l'any passat. A Cardedeu, al CEIP Can Manent, hi ha sis mòduls amb 150 alumnes; al municipi, l'institut Pla Marcell també té sis barracons. A Castellterçol l'escola bressol l'Espurna té dos barracons amb 49 alumnes, i el CEIP Ramona Clavet manté els tres mòduls amb 239 alumnes. A Gualba el CEIP Aqua Alba suma un barracó més i ara en té tres amb 121 alumnes. A Llinars del Vallès el CEIP Damià Mateu manté dos mòduls. A Montornès l'IES Marta Mata disposarà de dos barracons més respecte l'any anterior i ja en suma vuit. A Sant Quirze de Safaja el CEIP Màrius Torres estarà un any més amb dos mòduls prefabricats. A Sant Pere de Vilamajor l'IES Vilamajor compta amb set barracons per a uns 240 alumnes... I la llista s'allarga fins arribar a la preocupant xifra de 113 barracons en 32 escoles del Vallès Oriental.

Edicions locals