El Vallès Oriental celebra la setmana de la mobilitat sostenible

Molts municipis organitzen bicicletades populars i activitats per als escolars

Societat

A Catalunya, aquest serà el sisè any consecutiu que la Generalitat demana als ajuntaments i a d'altres institucions i entitats la seva participació en l'organització de la setmana de la mobilitat sostenible i segura (del 22 al 29 de setembre), que s'emmarca dins la iniciativa de la European mobility week. Es busca estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible; en particular, amb la protecció de la qualitat de l'aire i el consum racional dels recursos energètics. A més, es vol sensibilitzar el ciutadà sobre els impactes ambientals del transport i informar-lo sobre les seves diferents modalitats. Amb aquests objectius molt presents, diversos municipis del Vallès Oriental s'han adherit a la iniciativa. 

Tot i que alguns municipis, com ara Granollers, prefereixen apostar per la mobilitat sostenible "tot l'any" i no organitzar cap acte concret aquests dies (l'Ajuntament granollerí va aprovar fa poc el pla de mobilitat urbana), altres poble s'aboquen de ple a la setmana de la mobilitat sostenible i segura (SMSS). És el cas de Mollet del Vallès, que organitza el diumenge 27 de setembre una pedalada popular -simultàniament amb altres indrets de Catalunya- contra el canvi climàtic. Segons subratlla el consistori molletà, la ciutat se suma cada any a aquesta iniciativa "amb l’objectiu que la reflexió que promou aquesta celebració s'estengui a tot l'any". A més de les bicicletes, durant aquesta setmana els autobusos urbans de Mollet portaran el logotip de la SMSS.

L’Ajuntament de Caldes de Montbui torna a fer una proposta d'activitats educatives adreçades especialment als infants i emmarcades en la celebració de la SMSS. Del 22 al 29 de setembre, les escoles de primària del municipi participen de propostes tradicionals, que combinen el joc i la divulgació per tal de fer prendre consciència als més petits sobre els efectes de una mobilitat irreflexiva. La SMSS al municipi coincideix amb l'ampliació del servei de bus urbà, que des del 14 de setembre ofereix més cobertura horària i un segon vehicle. A més, del 22 al 29 de setembre, l'ús del transport públic a Caldes serà gratuït. A banda, es reforça durant aquests dies la comunicació sobre l'aplicació web Compartir Cotxe.

Cursa a la Garriga i busos antics a la Vall del Tenes

A la Garriga, el dissabte 19 de setembre serà el dia de la cursa de transports, que arriba a la segona edició. La cursa sortirà a les onze del matí des de quatre punts diferents del municipi. S'hi podrà participar amb cotxes, motocicletes, bicicletes o caminant. L'itinerari finalitzarà a la plaça de Can Dachs, on es farà un piscolabis saludable i es comprovarà quins han estat els mitjans més ràpids per arribar al centre del poble. Les inscripcions es poden fer a través de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, consultant el lloc web municipal, i el mateix dissabte al matí a la plaça de Can Dachs. I el diumenge al matí serà el torn de la bicicletada popular. La sortida es farà a les onze a la plaça de l'Església i la bicicletada acabarà al Parc dels Pinetons, on hi haurà aperitiu i un espectacle infantil amb el grup País de xauxa és festa.

La pedalada contra el canvi climàtic (dissabte a les deu del matí) també centrarà els actes de la SMSS a Cardedeu. A més, l’Ajuntament ha editat un fulletó que incorpora un xec descompte de 10 euros per la compra d’un cadenat per a la bicicleta tipus 'U' rígid, que es pot adquirir a cinc establiments comercials de Cardedeu després de validar el xec a l'OAC. A Lliçà d'Amunt, sota el lema Un ambient millor per a la meva ciutat, l'Ajuntament ha preparat dos tallers per als escolars del municipi: Tens el teu bus, on es construeix una maqueta de bus a partir d'un retallable de cartró, i Al carrer, tots hi pintem, on es dibuixen motius de mobilitat sostenible i segura. A més, el diumenge 27 de setembre autobusos dels anys 60 recorreran els quatre municipis de la mancomunitat de la Vall del Tenes. La població podrà pujar-hi gratuïtament.

Molts altres municipis se sumen a la iniciativa. La llista és llarga. Però per posar un últim exemple, a Parets del Vallès la promoció de la bicicleta serà l'element central de la celebració. Dissabte 26, a partir de les deu del matí, la zona exterior del pavelló d'esports acollirà un circuit d'educació viària i una gimcana d'habilitat sobre dues rodes. El diumenge 27, l'Associació Ciclista Parets organitzarà la XVI Diada de la bicicleta emmarcada dins de la campanya Pedala contra el canvi climàtic, que pretén quantificar la reducció en les emissions de CO2 que comportaria l'ús de la bicicleta enlloc del cotxe en els desplaçaments habituals per la vila.

Edicions locals