Plaça Espanya, de la Sardana o Lluís Companys?

Polèmica a Martorelles per la lentitud a l'hora de canviar noms de la via pública

Política

Martorelles

Martorelles. Divendres 11 de setembre. Paradoxes de la vida social i política catalana, el municipi celebra la Diada Nacional de Catalunya a la plaça Espanya. Però abans que arribin els membres del consistori al festejament, algú ha col·locat una nova placa tapant l'oficial; s'hi pot llegir 'plaça Lluís Companys'. L'Ajuntament reacciona d'immediat i dos operaris municipals retiren la molt ben realitzada reproducció. Rere la polèmica de la Diada, els canvis de nom d'alguns espais de la via pública, aprovats per l'Ajuntament de Martorelles fa mes de mig any, però que segueixen sense aplicar-se per problemes burocràtics, segons explica a AraVallès l'alcalde del municipi, Romuald Velasco.

Per petició popular, l'Ajuntament de Martorelles va decidir el 2008 canviar alguns noms del nomenclàtor municipal. Una comissió creada aquell mateix any per l’equip de govern -Units per Martorelles i ICV-, però formada per un representant de cada grup municipal, va decidir que calia borrar del mapa la plaça Espanya i el carrer Calvo Sotelo. La decisió es pren el desembre del 2008, però gairebé 9 mesos després tot continua igual. Ni a la plaça Espanya hi ha una placa on s'hi pugui llegir ‘plaça de la Sardana’, ni el carrer Calvo Sotelo es diu Mercè Rodoreda. Tampoc s'han aplicar les traduccions al català d'altres vies, que també va aprovar la comissió.

Segons explica a AraVallès Romuald Velasco (Units per Martorelles), aprovats els canvis van transcórrer quatre mesos d'al·legacions. I de l'abril fins ara s'han intentat resoldre els problemes que creen els canvis de nom d'una via: documents d'identitat dels veïns, correus, hisenda... Velasco assegura que la comissió s'ha de reunir de nou aquesta mateixa setmana per aprovar una carta que informi als veïns del canvi, i que en el ple que s'ha de celebrar a finals de mes s'aprovaran definitivament els canvis en el nomenclàtor. És a dir, que a l'octubre els veïns de Martorelles ja han de poder gaudir de les noves plaques de la plaça de la Sardana i del carrer Mercè Rodoreda.

Pel que fa a la placa col·locada per la Diada, Velasco comenta que "ja m'esperava algun xou". Això sí, el batlle no vol assenyalar a ningú. Totes les mirades apuntaven a ERC, però els republicans -que no tenen cap representant al consistori- es van desentendre "totalment" de la col·locació de la reproducció. Una acció, però, que "aplaudim", perquè expressa la voluntat "d'una part de la població de Martorelles partidària que la plaça Espanya s'anomeni Lluís Companys". ERC critica tant l'actitud de l'equip de govern, que va fer retirar "de forma autoritària" la improvisada placa, com la lentitud a l'hora d'aplicar el canvi de noms a la via pública. A més, Esquerra reclama un referèndum perquè siguin els ciutadans i no l'equip de govern els que canviïn el nomenclàtor municipal.

L'alcalde apunta que "no està permès posar noms de polítics" als espais públics de Martorelles, i afegeix que la gent ja ha participat en els canvis de nom, perquè el consistori ha tingut en compte les propostes –unes 100 cartes- que han fet arribar els veïns a l'Ajuntament. A més, subratlla que la plaça Espanya -"molt descuidada"- té molts números per acabar sent una rotonda, i que col·locar el nom de Lluís Companys a un espai que només trepitjaran els cotxes segur que no convenç ERC.

Edicions locals