Sanchis i Sostres reivindiquen l'autodeterminació a Granollers

El director de Barça TV i l'articulista protagonitzen una xerrada sobre l'estat de la nació

Política

Granollers

El director de Barça TV i professor de la facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull, Vicent Sanchis, i l'articulista del diari Avui, Salvador Sostres, van reivindicar aquest dimarts al vespre a Granollers el dret d'autodeterminació dels catalans. Ambdós periodistes consideren que l'única via per superar l'actual crisi econòmica, política i moral que viu el país es la independència, i coincideixen a l'hora de declarar-se "farts" de la submissió permanent a l'Estat espanyol. Això sí, mentre que Sanchis creu que el procés d'independència serà "més llarg del que pot semblar ara", Sostres sentencia que "el procés és irreversible" i l'objectiu "no està tant lluny".

En una xerrada organitzada per Òmnium Cultural a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers, en una sala excessivament petita que no va poder oferir cadira a la seixantena de presents, Sanchis i Sostres van parlar durant dues hores sobre l'estat de la nació i la seva tortuosa relació amb Espanya. Per a Sanchis, exdirector del diari Avui i actual vicepresident d'Òmnium, Catalunya està com fa dos o tres anys: amb un govern tripartit que "no funciona", amb un mal model de finançament i a l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el nou Estatut que, de ser negativa, podria forçar als partits "a plantar cara a l'Estat". "Però no crec que això succeeixi", va afegir un Sanchis que reclama -com a passos previs i necessaris per a la independència- un govern català estable "que es marqui objectius d'autogovern cada vegada més ambiciosos" i un país molt més musculat nacionalment. El director de Barça TV considera que amb consultes com la d'Arenys o un líder polític com podria ser Joan Laporta no s'arreglarà la situació, cal "tensar el país perquè un 60 per cent de la societat estigui a favor de la independència".

Per la seva banda, Sostres va fer bandera de la seva generació, la que no ha viscut cap guerra i, per tant, "no ha passat por". Una generació que té clar que tots els problemes que pateix Catalunya deriven "de la manca de llibertat, de l'ocupació espanyola". Per al polèmic articulista de l'Avui, molt moderat sempre que parla en públic i sense una càmera de televisió al davant, els catalans "ja hem aguantat massa", ara el procés cap a la independència és "irreversible". "La vaca s'ha quedat sense llet", va sentenciar el periodista i escriptor.

Ja en el torn de preguntes, Sanchis i Sostres van coincidir en subratllar que cap dirigent polític actual genera il·lusió. "Calen nous dirigents, entre moltes altres coses, perquè els actuals s'odien entre ells", va destacar el director de Barça TV. Un d'aquests dirigents serà el president del FC Barcelona? "Laporta pot ser una peça important, però tot el pes no pot recaure sobre un líder providencial", va concloure Sanchis, molt aplaudit en totes les seves intervencions. Cares de sorpresa quan l'exdirector de l'Avui va explicar el dinar entre els màxims directius de La Caixa i els periodistes Pedro J. Ramírez i Federico Jimenez Losantos. Els directius demanaven consell perquè el procés estatutari català no passes massa factura a La Caixa. El suggeriment, acceptat i perpetrat: patrocinar la selecció espanyola de futbol.

Edicions locals