Cardedeu i Caldes aproven recolzar una consulta independentista

El PP al municipi del Baix Montseny s'absté en la votació per fer el referèndum

Política

Caldes de Montbui, Cardedeu, la Garriga

El Vallès Oriental acollirà més d'una, de dues i de cinc consultes per la independència de Catalunya. De moment, una desena de municipis de la comarca ja s'estan movent per celebrar un referèndum com el que va acollir Arenys de Munt. És el cas, com ja va avançar AraVallès, de Cardedeu i Caldes de Montbui. Aquest dijous 24 de setembre a la nit, els ajuntaments dels dos pobles van aprovar una moció que expressa el suport a les entitats que vulguin fer una consulta independentista abans de finalitzar l'any, molt probablement el 13 de desembre. A Cardedeu la votació va anar acompanyada d'una gran sorpresa: el regidor del PP, Alfredo Preñanosa, es va abstenir.

Pocs minuts abans de les nou de la nit, l'Ajuntament de Cardedeu va aprovar la moció que expressa el suport a les entitats que vulguin fer al municipi una consulta independentista. Cardedeu se suma així a la sèrie de consistoris catalans que, després del cas d'Arenys de Munt, es posicionen per fer un referèndum i consultar els ciutadans. El text expressa el suport a "l'entitat o plataforma d'entitats que demanin organitzar una consulta popular a Catalunya abans de final del 2009 per la independència de Catalunya". La moció va ser presentada pel grup municipal d'ERC i la CUP, que seguien la sol·licitud feta per l'Associació Cultural l'Esquellot.

El més sorprenent del cas és que l'únic regidor del PP a Cardedeu, Alfredo Preñanosa, no va votar en contra de la moció i va optar per abstenir-se. En la seva posterior intervenció, el representant popular va justificar la seva abstenció subratllant que existeixen assumptes "més importants" per resoldre al poble; i va afegir que en temes que excedeixen l'àmbit municipal ell prefereix abstenir-se. Es dóna la circumstància que el regidor del PP ja va impulsar fa uns mesos una moció a favor del dret d'autodeterminació. En aquell moment tot apuntava a la seva expulsió, però Preñanosa va anar a la seu dels populars a Barcelona, va explicar-se, es va retractar de la seva moció, va demanar disculpes i tot va quedar en un simple expedient informatiu.

PP a banda, la moció de Cardedeu, que també felicita a Arenys de Munt per la seva consulta, va tirar endavant amb els vots de CiU (7), Esquerra (3), ICV (1) i les CUP (1). Els quatre regidors del PSC sí que s'hi van oposar.

ERC i CIU aproven la moció a Caldes
A Caldes, l'Ajuntament també va aprovar per mitjà del ple una moció de suport a les consultes populars per la independència. La moció, promoguda per ERC i CiU -els dos grups que formen el govern municipal en coalició-, acorda donar suport a una eventual iniciativa de la societat civil calderina a favor d'una consulta independentista "quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l'Ajuntament". La moció, que reivindica el dret a decidir com "un exercici de normalitat democràtica i maduresa cívica”, va rebre els vots a favor d'ERC, CiU i ICV. A Caldes sí, PSC i PP van anar de la mà i s'hi van oposar.

A més, el consistori insta a l'associació Decidim.cat, que agrupa alcaldes i regidors a favor de l'autodeterminació, a establir una estratègia conjunta i coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti una acció simultània a diferents municipis dels Països Catalans. Per últim, la moció felicita la gent i els representants municipals d'Arenys per la demostració de civisme i democràcia participativa que van dur a terme el passat 13 de setembre, convertint una consulta popular en una festa i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

La Garriga aplaça la moció
A la Garriga, Esquerra havia de presentar una moció com la de Cardedeu i Caldes el passat dimecres 23 de setembre, però la va retirar a l'últim moment per falta de suports. Per aprovar-la cal que es posin d'acord ERC, CiU -el grup majoritari- i Esquerra Independent de la Garriga, de l'exalcalde Miquel Pujol. Tenint en compte que el diàleg polític al municipi és inexistent, caldrà esperar per veure com s'en surten els partidaris de celebrar una consulta per la independència de Catalunya.

Edicions locals