L'exalcalde de Bigues Pastallé declara pel pagament dubtós d'unes obres

La Sindicatura de Comptes li exigeix que justifiqui una despesa de 600.000 euros

Política

Bigues i Riells

L'exalcalde de Bigues i Riells Josep Maria Pastallé (CiU) i catorze exregidors del municipi han d'aclarir aquest dimarts 29 de setembre davant la Sindicatura de Comptes on van anar a parar els 600.000 euros que l'equip de govern suposadament va invertir l'any 2001 en unes obres d'arranjament de carrers i serveis a les urbanitzacions Boscos de Riells i Can Barri. La Sindicatura de Comptes, en un estudi de fiscalització de la hisenda pública municipal de Bigues i Riells fet l'any 2001, va detectar irregularitats en els pagaments d'aquestes obres i per això ha citat a declarar a Pastallé i a catorze regidors, la majoria de CiU i cap de l'actual Ajuntament.

El 2001, i després de detectar les irregularitats, la Sindicatura va demanar al consistori que aportés la documentació que justificava la despesa, però a dia d'avui l'Ajuntament no ha justificat res de res. Ara, l'òrgan encarregat de fiscalitzar la gestió econòmica, financera i comptable del sector públic català, adverteix als quinze electes -10 de la federació nacionalista, dos del PSC, dos del PP i un d'ICV- que si no presenten la documentació que aclareixi tot plegat hauran de fer front individualment a les quantitats que va pagar l'Ajuntament, és a dir, als 600.000 euros. I és que la Sindicatura, a part de detectar els casos de mala gestió, té capacitat sancionadora.

Segons apunten fonts coneixedores de l'assumpte, el pagament de les obres de millora de les urbanitzacions de Boscos de Riells i Can Barri –en una zona a tocar del Turó- es va realitzar sense seguir el procediment que correspondria i pagant unes quantitats molt més elevades de l'habitual. L'any 2006, la Sindicatura de Comptes ja va alertar de l'endeutament de l'equip de govern de Bigues i Riells del període 1995-2000, i va presentar al Parlament un informe que subratllava que "a causa de l'aplicació de criteris comptables erronis" l'Ajuntament va presentar l'any 2001, entre d'altres coses, una situació "bastant més favorable" que la que realment existia en aquella data. La Sindicatura també va criticar la poca col·laboració del consistori a l'hora de remetre la informació que se li reclamava.

Edicions locals