El govern vol suprimir l'estació de mercaderies de Granollers

Aquesta tardor el ministeri de Foment podria anunciar-ne el trasllat a la Llagosta

Societat

Granollers, La Llagosta

El departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat defensa la supressió de la cèntrica estació de mercaderies de Granollers. En una visita realitzada a la ciutat aquest mes de setembre, responsable de la conselleria van constatar la incompatibilitat de l'actual ubicació de la terminal amb la proximitat del casc urbà i el projecte de creixement futur que embolcallarà l'estació. Així ho ha fet saber el conseller Joaquim Nadal a l'alcalde de Granollers, el socialista Josep Mayoral, que des de fa temps defensa la supressió de la terminal. Nadal també va comunicar-li al batlle que el govern aposta per traslladar l'estació de mercaderies a la Llagosta, a l'espai que ara ocupa la terminal de vehicles.

En una carta adreçada a l'alcalde de Granollers, i que Mayoral va filtrar als mitjans afins al consistori, el conseller Nadal anuncia que en la conferència sectorial entre el ministeri de Foment i el DPTOP que es celebrarà a la tardor ja es podria concretar un calendari per al trasllat. I és que en la visita realitzada a Granollers, acompanyaven als responsables de la conselleria dos membres del ministeri, que van arribar a les mateixes conclusió que el govern català i el consistori granollerí: cal treure del centre de la ciutat una estació de mercaderies obsoleta.

La visita es va produir perquè el 10 de setembre Mayoral va enviar una doble carta, a la conselleria i Adif -gestor de la terminal-, denunciant la situació de l'estació i demanant "una solució definitiva a la problemàtica que representa per a Granollers la presència en el seu nucli urbà de la terminal de mercaderies". Mentre el trasllat no es faci realitat, l'alcalde demana la millora substancial de les mesures de seguretat  i la reducció de la quantitat de mercaderies perilloses que circulen per l'estació. La terminal es va crear fa més de 25 anys; el descarrilament d'un tren que portava productes químics no perillosos el novembre del 2004 va encendre totes les alarmes. Es calcula que cada any passen per les vies de la ciutat unes 280.000 tones de productes perillosos, és a dir, més del 60 per cent de les matèries perilloses -unes 440.000 tones- que creuen Granollers cada any.

Pel que fa a la Llagosta, posarà condicions a la construcció de la nova terminal de mercaderies. L'Ajuntament vol que hi hagi una activitat econòmica complementaria que pugui aportar beneficis al municipi.

Edicions locals