Mollet i Granollers voten 'no' a la consulta independentista

Vilanova del Vallès sí que recolza celebrar un referèndum d'autodeterminació

Política

Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Vilanova del Vallès

PSC i PP van fer pinça aquest dilluns i dimarts al vespre als Ajuntaments de Mollet del Vallès i Granollers, respectivament, per rebutjar donar suport a l'organització d'una consulta sobre la independència. La moció, presentada i defensada en els dos consistoris per ERC, va topar amb el vot contrari dels socialistes, que governen a les dos ciutats amb una majoria més que suficient per tombar qualsevol proposta que no els faci el pes. Per tant, Mollet i Granollers s'afegeixen a la llista de ciutats catalanes, encapçalada per Tarragona i Lleida, que s'han pronunciat en contra del referèndum independentista.

A Mollet del Vallès, la proposta presentada per ERC per seguir l'exemple d'Arenys de Munt, és a dir, per donar suport a les consultes populars per la independència de Catalunya, va ser desestimada. PSC i PP van votar-hi en contra, ICV es va abstenir, i EUiA i CiU van donar suport a la moció. Evidentment, el representant d'Esquerra també la va recolzar. El republicà Oriol López va destacar que "Arenys va concloure la feina de molts anys", però des del PSC van limitar-se a respondre que "allò no va ser una consulta popular amb un ventall d'opinions". La portaveu d'ICV, Noemí Fernández, va preferir no comentar la divergència de vots del seu grup municipal i va apuntar que "aquest tipus de consultes no vinculants poden arribar a frustrar la gent".

Pel que fa a Granollers, els catorze regidors socialistes i els tres del PP van tombar la moció presentada per ERC. Els republicans i els sis regidors de CiU van recolzar una proposta que felicitava als ciutadans i als representants municipals d'Arenys de Munt "per la demostració de civisme i democràcia participativa que han dut a terme", i que instava l'Ajuntament a donar suport, "quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació al consistori", a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars per la independència.

Vilanova del Vallès sí que recolza la consulta
Als antípodes de Mollet i Granollers, l'Ajuntament de Vilanova del Vallès, en el ple celebrat aquest dilluns 28 de setembre al vespre, va aprovar una moció a favor "del lliure exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya a Vilanova". La iniciativa va tirar endavant amb els sis vots d'Unió per Vilanova (UxV) -la formació que governa al poble amb majoria absoluta- i els quatre de CiU. L'únic regidor del PSC que hi ha al consistori, Francisco Javier Alarcón, va votar-hi en contra. Tal i com va explicar AraVallèsel 15 de setembre, l'alcalde de Vilanova, Oriol Safont (UxV), està adherit al manifest de Decidim.cat, la plataforma d'electes locals que defensa el dret a l'autodeterminació i que impulsa la celebració de consultes per la independència a tot Catalunya.

Sant Celoni prepara la consulta
Per la seva banda, els organitzadors de la consulta popular per la independència que es vol fer a Sant Celoni presentaran els propers dies una moció a l'Ajuntament perquè el consistori els doni suport en aquesta iniciativa. La plataforma que organitzarà tot el procés consultiu es va presentar oficialment aquest dilluns al vespre i, de moment, ja compta amb el suport de set associacions culturals i socials de la localitat: la colla Diables, el casal Quico Sabater, la colla de bastoners Quico Sabater, la coordinadora Salvaguarda del Montseny, Bocs i Cabres, el col·lectiu Sant Celoni amb Palestina i la CUP.

Dimecres tindrà lloc la primera reunió de la plataforma, i la primera mesura que hi ha previst aprovar és presentar una moció al ple municipal perquè l'Ajuntament doni suport a la consulta popular. Cal recordar que el consistori compta amb set regidors de CiU -un dels quals l'alcalde, Francesc Deulofeu, adherit també a la plataforma Decidim.cat-, vuit del PSC i dos de la CUP. Precisament, un dels regidors de la CUP, Albert Ventura, assegurava aquest dimarts a AraVallès que la consulta "es celebrarà a Sant Celoni", i molt probablement el 13 de desembre.

Edicions locals