Sant Celoni a la llibreria, en imatges i periodicitat setmanal

Es presenta el col·leccionable 'l'Abans. Sant Celoni. Recull gràfic 1880-1965'

Cultura

Sant Celoni

Sant Celoni ja és a les llibreries. I a les papereries i quioscs. I és que aquesta setmana s'ha presentat i s'ha començat a distribuir el primer lliurament del llibre l'Abans. Sant Celoni. Recull gràfic 1880-1965, publicat per l'editorial Efadós, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Celoni. L'obra forma part de la col·lecció que aquesta editorial dedica a diverses viles i ciutats dels Països Catalans. El volum de Sant Celoni té 648 pàgines i unes 1200 fotografies, i s'editarà amb fascicles de periodicitat setmanal a un preu de 2,50 euros cada un. En total són 54 fascicles que s'aniran publicant al llarg de tot un any. Paciència.

Durant la presentació del col·leccionable, l'alcalde del municipi, Francesc Deulofeu (CiU), va afirmar que "la seva lectura ens permetrà conèixer millor la nostra història més recent i segur que ens ajudarà a projectar el nostre futur com a poble". El batlle va assegurar que llibres com aquest "fan poble", i que el volum agradarà a tothom qui estima Sant Celoni, tant si hi ha nascut com si hi resideix des de fa poc. Deulofeu també va agrair el treball de l'editorial Efadós i de totes les persones que han aportat el seu gra de sorra al projecte. L'alcalde va subratllar la tasca del fotògraf Josep Maria Cortina, mort aquesta setmana.

Redactat per l'historiador Josep M. Abril, el recull inclou una àmplia documentació fotogràfica i està ordenat per temes que estudien diferents aspectes de la vida social, escolar, industrial, comercial, folklòrica i urbanística de la vila entre els anys 1880 i 1965. Hi ha capítols dedicats a entitats com el Centre Popular o l'Ateneu, entre d'altres. També s'inclouen les corals, grups de teatre, equips de futbol o handbol, orquestres, cinemes, escoles... Pel que fa al món del treball, s'estudien oficis com el de ferrer, carreter, bosquerol. Les festes i tradicions ocupen una part important del llibre: Sant Antoni, Carnestoltes, Ball de Gitanes, Setmana Santa, Corpus, Enramades, aplecs i festes majors. També hi ha capítols dedicats a carrers, barris i edificis, entre els quals destaquen els que corresponen als veïnats d'Olzinelles, Vilardell, Montnegre i la Batllòria.

Mig Sant Celoni ha cedit fotografies
El llibre és fruit de més de 4 anys de recerca i ha comptat amb la col·laboració de més de 160 famílies i moltes persones que han cedit les seves fotografies per a la publicació o han participat explicant les seves experiències personals. Molts dels temes que es tracten al llibre són inèdits i els diversos capítols permeten fer un recorregut per la història de Sant Celoni durant aquests anys, a cavall entre els segles XIX i XX. Un consell assessor format per 10 persones del municipi, de diferents edats i àmbits, s'han encarregat de revisar els esborranys i fer les seves aportacions. De les més de 4.600 imatges recollides, el llibre en recull unes 1.200 i la resta, gràcies a la bona disponibilitat de la ciutadania, passaran a formar part de l'arxiu d'imatges de Sant Celoni.

Edicions locals