Les obres al centre de Caldes descobreixen restes romanes i medievals

Les troballes es taparan i la descoberta no alentirà la reurbanització de la zona

Cultura

Caldes de Montbui

Les obres de reurbanització de la plaça de l'Església de Caldes de Montbui, que van començar a principis de setembre, han posat al descobert diverses i interessants restes romanes i medievals. En concret, s'han localitzat al subsòl del centre del municipi tres estructures d'època romana que els experts creuen que servien per guardar-hi líquids i deu enterraments que, tot i que no s'han datat de manera definitiva, correspondrien a l'Edat Mitjana. Un cop estudiades i catalogades, totes les restes -molt danyades- es taparan. Les descobertes les ha fet l'arqueòleg Lluís Joan, contractat per l'Ajuntament de Caldes per fer el seguiment de les obres.

Els deu enterraments són possiblement medievals, tot i que encara no s'han datat de manera definitiva. Vuit estan situats en espais que no afecten les obres de millora de la plaça i ja s'han pogut documentar -el que suposa situar-los topogràficament, dibuixar-los i fotografiar-los. Els altres dos enterraments s'excavaran al llarg d'aquesta setmana i la vinent. Tots ells estan força malmesos a causa de les canalitzacions fetes en el subsòl en èpoques no determinades.

Pel que fa a les tres estructures d'època romana, encara no s'ha pogut determinar del tot la seva funcionalitat. Tot i això, se sap que servien per contenir líquids i que es devien deixar d'utilitzar al segle I d. C. Les diferents hipòtesis amb les que treballa l'arqueòleg Lluís Joan indiquen que podrien formar part del conjunt termal de la plaça de la Font del Lleó, d'un altre conjunt termal diferent o d'una factoria -fet que faria suposar que eren dipòsits. Joan ha centrat les excavacions i l'estudi en la zona on s'han localitzat les restes romanes, no ha anat més enllà, per tal de delimitar-les i permetre que les obres continuïn a la resta de la zona afectada. Segons les previsions del consistori, aquesta troballa no afectarà el ritme normal de les obres. I és que un cop feta la tasca de documentació, les restes seran tapades de nou.

Les obres de reurbanització, tal i com va explicar AraVallèsel 4 de setembre, no acabaran fins a principis d'abril i afecten el carrer d'Asensi Vega, la plaça de l'Església i part del carrer de Roma. Les obres d'aquesta zona del centre de la ciutat costen 473.407 euros i es fan amb el finançament de la llei de barris de la Generalitat, el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya i l'Ajuntament. En concret, es farà la retirada de paviments i voreres actuals per ser substituïts per una línia de pavimentació a un mateix nivell formada per una solució mixta de llambordes i pedra. D'altra banda, les xarxes de serveis se soterren i es procedeix a la substitució i adequació d'un nou enllumenat públic d'acord amb la normativa municipal de contaminació lumínica.

Edicions locals