Cytec tanca la planta de la Llagosta

L'empresa arriba a un acord amb els sindicats i 61 persones es queden al carrer

Economia

La Llagosta, Roca del Vallès, la

La multinacional química Cytec tancarà el proper mes de novembre la fàbrica que té a la Llagosta i en traslladarà la producció a Alemanya. Això es tradueix en l'acomiadament deld 61 treballadors que l'empresa tenia al municipi del Vallès Oriental. La multinacional, d'origen nord-americà, va arribar fa pocs dies a un acord amb els sindicats, després de tres llargs mesos de negociacions. Segon expliquen fonts sindicals, la direcció de l'empresa i els sindicats van pactar una indemnització a la plantilla de 55 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats. A més, l'empresa també ha acceptat abonar quantitats complementaries per diversos conceptes, que van dels 3.000 euros als 15.000.

L'acord entre empresa i sindicats també preveu que tots els treballadors que el 31 d'octubre d'aquest any, data del tancament de la planta, tinguin 55 anys, es prejubilin. La plantilla va votar el passat divendres 25 de setembre a favor d'aquest pacte. Segons apunten les mateixes fonts sindicals, tenint en compte que l'empresa tancava "sí o sí", l'acord es bo per als treballadors. La multinacional, amb seu central a New Jersey, va anunciar al gener que retallaria el 10 per cent dels 6.000 llocs de treball que té repartits en plantes de tot el món. A Europa, la retallada s'ha concentrat a la Llagosta i, parcialment, a les factories de Bèlgica i Alemanya. La vallesana és una de les dues fàbriques que Cytec té a Espanya. Ara només quedarà la de San Fernando de Henares, a Madrid.

D'altra banda, la plantilla de l'empresa Fibredym, dedicada al disseny i la fabricació de motllures de fusta, té plantejades mobilitzacions per expressar la preocupació pel futur de la fàbrica, situada al polígon Font de la Parera, a Santa Agnès de Malanyanes, a la Roca del Vallès. Durant els últims mesos, la companyia havia acordat l'aplicació d'un expedient de regulació temporal de l'ocupació, que es va portar a terme des del mes de març i que comportava que la meitat de la plantilla aturava la producció durant una setmana al mes. Durant aquest mes de setembre no hi ha hagut cap activitat, i aquesta aturada de producció comporta que s'hagin esgotat els dies autoritzats pel departament de Treball. La plantilla desconeix a hores d'ara quina situació es produirà aquest mes d'octubre, motiu pel qual hi ha plantejada l'opció de fer arribar les protestes fins a la seu del grup propietari, Dymsa, a Mataró.

Edicions locals