La Fiscalia es querella contra l'alcalde de Lliçà d'Amunt per contaminar

Simón ja ha aprovat un projecte per aturar els abocaments il·legals a Ca l'Artigues

Societat

Lliçà d'Amunt

La Fiscalia s'ha querellat contra l'alcalde de Lliçà d'Amunt, el socialista Ignasi Simón, i els regidors de Medi Ambient i d'Obres i Serveis del municipi, Pere Grau (CiU) i Maria Marcos (PSC), respectivament, per un suposat delicte contra el medi ambient. Concretament, el fiscal els acusa de permetre i mantenir diversos abocaments d'aigües residuals urbanes. Els abocaments il·legals es produeixen a l'urbanització de Ca l'Artigues, on algunes torres no estan connectades a la xarxa de clavegueram i aboquen les aigües negres -sense cap tipus de tractament- al torrent de Can Paiaigua, afluent de la riera Seca i del riu Besòs.

L'alcalde de LLiçà d'Amunt subratlla que l'abocament té més de tres dècades i que quan ell va arribar ara fa dos anys al govern (PSC, CiU i PP) va demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els estudis corresponents per solucionar-ho. "No entenc per què he estat demandat. Els processos de l'administració demanen el seu temps. Poc després d'assumir l'alcaldia vaig encarregar estudis tècnics per resoldre el problema. Ho vaig fer fins i tot abans de saber res de la querella. El projecte ja ha estat aprovat i l'obra, que construirà l'ACA, està a punt de licitar-se", explicava Simón aquesta setmana a El Periódico de Catalunya.

De fet, a l'estiu l'Ajuntament va licitar el projecte per construir un nou col·lector que ha de connectar les cases de l'urbanització de Ca l'Artigues amb la xarxa general de clavegueram, i fa pocs dies que s'ha obert el concurs públic per adjudicar-lo. Les obres tenen un pressupost de 700.000 euros que pagarà el Consorci del Bèsos i que haurà d'assumir l'ACA abans d'acabar el 2014. "En dos anys hem fet el que no s'ha fet en 30 anys, no se'ns pot demanar més responsabilitat", sentencia Simón, que assegura que no ha rebut cap notificació de la fiscalia. L'abocament il·legal el va denunciar l'exregidor d'ICV i president de l'Associació de Veïns de Ca l'Artigues, Antonio Manso, l'octubre del 2008.

A Lliçà -un dels clars exemples que hi ha al Vallès Oriental de creixement urbanístic descontrolat- plou sobre mullat, ja que l'històric exalcalde del municipi Isidre Ballester (CiU) també va ser denunciat pels abocaments d'aigües fecals de l'urbanització Mas Bo cap al torrent de Can Quaresma. En aquella ocasió, Ballester, que va ser batlle del 1975 al 2003, va ser considerat culpable i condemnat a sis mesos de presó i sis d'inhabilitació.

Edicions locals