Contra la crisi econòmica, la barata

Granollers acull per primera vegada una fira d'intercanvi de productes

Societat

Ametlla del Vallès, Granollers

Per combatre la maleïda crisi, la barata, l'intercanvi de tot tipus de béns. Si antigament ho feien moltes economies, si l'absència de la circulació de moneda no era un obstacle, per què no recuperar la permuta quan la necessitat estreny? Això és el que es va preguntar  l'Associació de consum responsable el Sedàs, i la resposta és la primera fira d'intercanvis de productes que s'organitza a Granollers. Aquest dissabte 3 d'octubre tothom que ho desitgi podrà bescanviar béns i serveis de manera directa o amb ecosenys, sense fer ús ni dels euros ni de les pessetes. Amb aquesta iniciativa comença a caminar a la ciutat una xarxa ciutadana que busca impulsar una economia més justa.

La primera fira d'intercanvis que acull Granollers tindrà lloc a la plaça de les Hortes, al barri de Sota el Camí Ral, de les deu del matí a les vuit del vespre. Segons apunten els organitzadors, aquest tipus de fires són, a més d’un espai de trobada per a fer les transaccions, una eina per a crear espais econòmics complementaris a l'economia oficial i engegar mecanismes de suport, ajuda mútua i aprenentatge en base a criteris de sostenibilitat ecològica, proximitat i solidaritat. La implantació de xarxes d'intercanvi i de les monedes complementàries -pensades per conviure amb les de curs legal- busquen dinamitzar les economies locals i enfortir el teixit social. Existeixen experiències en funcionament als EUA, al Brasil, a Xile i a Veneçuela, entre d'altres països.

El certamen l'organitza l'Associació de consum responsable el Sedàs i compta amb la participació de l'Ajuntament de Granollers, d'Endavant i de l'ecoxarxa del Montseny, una associació de ciutadans de la bioregió del Montseny units -precisament- per crear espais econòmics complementaris. L'ecoxarxa té, a més de la xarxa d'intercanvi, una central de compres i espais de producció. A més, organitza tallers, cursos i altres activitats en els àmbits de l'ecologia, la salut holística, noves tecnologies, art, agricultura i internet lliure i sense fils. Diversos granollerins van contactar amb l'ecoxarxa del Montseny i van decidir portar el seu model de relació entre les persones a la capital del Vallès Oriental. Tenen la idea d'iniciar la xarxa ciutadana al barri de Sota el Camí Ral per després estendre-la a altres barris de la ciutat.

Pel que fa a la fira d'aquest dissabte, els participants disposaran els seus productes a intercanviar en taules que els facilitarà l'organització, les persones que ofereixin massatges o teràpies de cura holística podran instal·lar lliteres i els cuiners o forners podran posar cuines i forns solars o de llenya -cal inscriure's abans de les nou del matí. Durant la jornada també hi haurà una paellada popular, xerrades a càrrec d'experts i projeccions de documentals.

L'Ametlla organitza el Mercat Boig
No és l'única iniciativa d'aquest tipus que s'organitza a la comarca aquest cap de setmana. El diumenge 4 d'octubre l'Ametlla del Vallès acull la segona edició del Mercat Boig. S'hi podrà vendre o intercanviar objectes de tot tipus. El mercat comença a les deu del matí i acaba a dos quarts de tres de la tarda. Se celebra al parc municipal de Maria Lluïsa.

Edicions locals