La Garriga recorda el Fornells-Pla més inquiet

Del 9 al 31 d'octubre la sala d'exposicions mostra pintures i vitralls de l'artista

Cultura

la Garriga

Aquest divendres 9 d'octubre s'inaugura a la sala municipal d'exposicions de la Garriga -a la plaça de Can Dachs- la mostra Fornells-Pla, a partir del vitrall, que organitza la fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella amb motiu del desè aniversari del polifacètic i poc recordat artista garriguenc. L'exposició, que es podrà veure fins el 31 d'octubre, presenta obres realitzades entre el 1970 i el 1980, una de les etapes en què Francesc Fornells-Pla més va investigar i experimentar. Per això la mostra ofereix pintures, dibuixos, escultures, mòbils amb vidres de colors, vitralls... De fet, l'exposició reflecteix el pas que va fer l'artista des de la pintura i el vitrall cap als mòbils.

Durant aquesta dècada, l'artista va treballar la pintura i l'escultura mòbil de vitrall, una original proposta a la que va arribar a partir de la seva experiència com a destacat creador de vitralls monumentals a esglésies, hospitals, facultats o palaus d'esports. Fornells-Pla sempre va defensar la dimensió social de l'art i, veient que del vitrall en podia gaudir tothom, va pensar que els mòbils eren una bona manera d'acostar l'art al carrer.

L'obra de l'artista garriguenc està molt marcada per la dedicació al vitrall i per un esperit de recerca constant que el defineix com un dels creadors avantguardistes més interessants de la generació de postguerra civil a Catalunya. La mostra inclou pintures on els colors i les llums s'encenen a través dels negres amb gran efecte plàstic, projectes i maquetes funcionals per a la seves escultures, pensades per a espais públics i a l'aire lliure. Desconegut pel gran públic, Francesc Fornells-Pla va ser un dels principals impulsors dels Salons d'Octubre de Barcelona, que aglutinaven la més jove i innovadora plàstica dels anys 50 i 60. A més, està considerat un pioner de la renovació de l'art català actual i l'introductor de l'experimentació cromàtica americana al país.

Paral·lelament a l'exposició, es farà un taller dedicat a infants inspirat en els vitralls i mòbils de Fornells-Pla. El taller anirà a càrrec del col·lectiu GarrigArt.

Edicions locals