Caldes de Montbui comença a bullir

L'Ajuntament retalla un 13 per cent el pressupost però allarga la festa un dia més

Cultura

Caldes de Montbui

Municipi d'aigua calenta, Caldes de Montbui comença a bullir. Aquest divendres 9 d'octubre arrenca la Festa Major del poble, que no acabarà fins el dimarts 13. Sense oblidar que del 15 al 18 d'octubre el municipi celebra la Capvuitada, tota una singularitat calderina que suposa continuar amb les celebracions el cap de setmana següent a la Festa Major. Per tant, durant gairebé nou dies, Caldes s'aferra a la disbauxa, posant així punt i final a la temporada de festes del Vallès Oriental. I tal i com ha passat a la resta de la comarca, l'Ajuntament de Caldes també ha hagut de reduir el pressupost. Tot i això, el consistori allarga la festa un dia més de l'habitual.

Enguany, el consistori s'ha gastat 20.000 euros menys que en les festes del 2008. Hi ha un 13 per cent menys de diners, però la festa, en lloc d'acabar dilluns, s'acomiadarà el dimarts 13. Els organitzadors han fet un esforç perquè tots els públics trobin el seu espai durant la Festa Major i per augmentar les activitats destinades a públics familiars, però s'han vist obligats a eliminar espectacles. Segons explica el regidor de Cultura del consistori, Pep Gaspar, hi ha actes, com ara el castell de focs, que perillaven, però que s'han pogut salvar a l'últim moment. "La retallada de pressupost ens ha fet eliminar grans caps de cartell", confirma Gaspar, que explica que les empreses patrocinadores de la festa han aportat 16.300 euros.

Tot i les retallades, grups com els Manel o artistes com Dyango sonaran a Caldes. Els barcelonins protagonitzaran un concert benèfic -a 3 euros l'entrada- la recaptació del qual es destina a l'Associació Contra el Càncer. Altres noms que sonaran són: El Sobrino del Diablo, Dr. Fargo, la cantant de Mali Sata Kouyate i New Orlean Blue Stompers. Entre les orquestres, és novetat l'actuació de l'orquestra jove de versions de rock català Mitjanit i tornen clàssics com la Maravella i la Mandolina.

Enguany, el Ball de Diables prepara una tronada per indicar l'inici de les festes el divendres al vespre. La tronada donarà pas a desenes d'espectacles per a infants i per a adults, entre els quals destaca la màgia d'Edgar i el circ de la companyia Zahir Circo. A més, l'envelat tornarà a comptar amb l'espectacle de varietats del Molino. El programa també està farcit d'actuacions de colles populars i d'activitats organitzades per col·lectius de la vila. A banda de les més tradicionals, com el correfoc, aquest any destaquen la celebració del primer Festival de Balls i Danses i la primera Trobada del Club del Còmic amb dibuixants i il·lustradors professionals. Altres activitats populars destacades són la prova d'orientació urbana, la trobada de cotxes antics o la cursa de Festa Major.

La germana Taunusstein
Coincidint amb les festes, Caldes i Taunusstein celebren els 20 anys d'agermanament entre les poblacions catalana i alemanya. L'acte central d'aquesta commemoració serà la signatura de la renovació del conveni d'agermanament, en un acte obert a tota la població. A més, el Museu Thermalia se centra en la fotografia i ofereix una exposició de Ramon Massats. El fotògraf nascut a Caldes de Montbui compta amb un seguit de reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nacional de Fotografia 2004.

Escenaris i transports de la Festa Major
Els escenaris principals de la Festa Major són, com és tradició, l’envelat instal·lat al pàrquing de l'estació d'autobusos, el parc de l'Estació i Can Rius. I el servei de bus urbà amplia els horaris durant les festes. Els recorreguts que es fan durant el dia es faran també entre les nou de la nit i les cinc de la matinada, amb l'objectiu de connectar els barris perifèrics i minimitzar la necessitat de fer servir el transport privat.

Edicions locals