Martí Boada exposa les seves destrals a Santa Eulàlia
El Ganxo organitza un cicle de conferències sobre el Japó, la Xina i Sibèria
Santa Eulàlia de Ronçana
El geògraf i científic ambiental celoní Marti Boada exposa al Centre Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana, des d'aquest diumenge i fins al 28 d'octubre, la seva col·lecció de destrals d'arreu del món. La mostra, Destrals, eina de construcció i deconstrucció, compta amb la col·laboració de l'artista Perejaume i del poeta i físic David Jou, i està impulsada pel col·lectiu de promoció cultural el Ganxo, amb el suport de l'Ajuntament de Santa Eulàlia i l'Espai Garum. L'exposició consta d'unes 120 destrals, una eina que, segons subratlla Boada, mostra el "tarannà i la manera de fer d'un poble".
D'altra banda, el col·lectiu el Ganxo ja té a punt Més enllà dels Urals. Cicle de Conferències sobre el Japó, la Xina i Sibèria. Aquest cicle de xerrades sobre l'extrem orient vol fer una mirada atenta a la cultura i la realitat social que ens és més llunyana per reconèixer en el que ens és tan apartat, aspectes de la pulsió humana que esdevenen genèrics, universals. "Observar la llengua i la cultura japonesa i xinesa i l'evolució dels pobles Siberians, ha estat, d'una manera cíclica, una constant en el món occidental i genera adhesions i curiositat: es tracta d'un món en què la tradició és vista com a mite de continuïtat i respecte a una civilització antiga però que, en molts casos, també comporta la més rabiosa i puixant modernitat", apunten des del Ganxo. El Japó, la Xina i Sibèria, doncs, centraran l'activitat del col·lectiu aquest trimestre.
El cicle havia d'arrencar al setembre amb Albert Nolla, professor associat del Departament de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una xerrada titulada Lost in translation: què s'amaga darrere la llengua japonesa?, però un entrebanc la va ajornar. La xerrada es farà més endavant, però la primera cita és el divendres 23 d'octubre, a les vuit del vespre: Les lletres xineses del segle XX: entre la tradició i la modernitat, amb Manel Ollé, professor d'història i cultura xinesa a la Universitat Pompeu Fabra. Es celebrarà al Centre Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana.