Denuncien que a Catalunya es paga molt més per una herència que a Madrid
ARIS, que reclama la reforma de l'impost de successions, visita el Vallès Oriental
Cardedeu, Sant Celoni
El recent debat de política general al Parlament ha tornar a llançar al mostrador polític un tema candent: l'impost de successions, sobre el qual ha quedat el compromís del govern català d'abordar-ne una reforma aquesta legislatura. El tribut, que va associat al de donacions, està cedit a les comunitats autònomes i moltes d'aquestes han optat per minimitzar-lo. No és el cas de Catalunya, i això genera comparacions sagnants, a més de mil i un tripijocs per esquivar els territoris on l'impost és més costós. L'Associació per a la Reforma de l'Impost de Successions a Catalunya (ARIS) denuncia a AraVallès que a Catalunya es paga per la mateixa herència fins a 100 vegades més que a Madrid.
ARIS denuncia que a Catalunya es paga per l'impost de successions pràcticament 100 vegades més que a la gran majoria de comunitats autònomes, que l'impost "et pot arrabassar més del 30 per cent de l'herència", que el fet d'haver atorgat testament no canvia en res l'obligació de tributar per aquest impost, que els bens a heretar siguin de titularitat conjunta amb el finat o finada "no eximeix del pagament de l'impost", que els comptes de la persona difunta queden bloquejats i "encara que siguis titular autoritzat no podràs treure diners", i que un cop calculat el total de l'herència "encara l'hauràs d'incrementar amb el 3 per cent del total calculat", en concepte d'aixovar o parament de la llar.
"A més de pagar l'impost de successions a la Generalitat, si hi ha terrenys o immobles urbans a l'herència "hauràs de pagar a l'ajuntament corresponent l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana", afegeixen des de l'ARIS. Tot plegat, i més, l'Associació ho aclareix i ho desenvolupa en un cicle de conferències que realitza per tot Catalunya. Aquest dijous 15 d'octubre ARIS visita Cardedeu, el centre cultural, i el proper dijous 29 d'octubre estarà a l'Ateneu de Sant Celoni. Tots dos dies la conferència és a les vuit del vespre.
L'ARIS és una plataforma cívica creada recentment per tal d'aconseguir la reforma d'un impost "que ens discrimina als catalans envers els ciutadans d'altres comunitats autònomes". "A Catalunya es paga per la mateixa herència fins a cent vegades més que a Madrid o València", reiteren. Per tant, la finalitat d'aquesta associació és la de aconseguir la igualtat fiscal amb les comunitats autònomes espanyoles que han legislat sobre aquest impost de forma més favorable per a les famílies que a Catalunya. Actualment s'han adherit a ARIS més de 6.000 persones.
ENVIA'NS UNA NOTÍCIA