Mollet homenatja LLuís Companys

La secció local d'ERC a Granollers també recordarà la figura de l'expresident

Política

Granollers, Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet del Vallès i l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, entitat presidida pel molletà Pere Fortuny que procura mantenir viu el record dels republicans executats pel franquisme, organitzen un acte d'homenatge a Lluís Companys amb motiu del 69è aniversari del seu afusellament. L'ofrena floral es farà aquest dijous 15 d'octubre a les sis de la tarda. Aquest acte d'homenatge es fa cada any al parc de Lluís Companys, davant el monument a Lluís Companys i als immolats per la llibertat a Catalunya, aixecat en record a tots els homes i dones que van morir per defensar el país i la democràcia.

Lluís Companys va ser president de la Generalitat de Catalunya entre el 1934 i el 1940, durant la Segona República Espanyola. El 6 d'octubre de 1934 proclamà l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola des del balcó de la Generalitat. Arran d'aquests fets, fou empresonat fins a la victòria electoral del Front Popular a les eleccions de febrer del 1936. Durant tota la Guerra Civil, va encapçalar el Govern de Catalunya. El 23 de gener del 1939, quan les forces franquistes estaven a punt d'entrar a Barcelona, es va exiliar a Perpinyà. El 13 d'agost de 1940 va ser detingut per la Gestapo i traslladat al Castell de Montjuïc de Barcelona per fer-li un consell de guerra sumaríssim. Va ser condemnat sense cap mena de garanties i afusellat a dos quarts de set de la matinada, el 15 d'octubre de 1940.

Mai s'ha rescabalat la família Companys i Catalunya com a país. L'actual govern espanyol s'hi va comprometre, i el gest va arribar aquest dimecres. Un gest de 16 línies, que és el que ocupa la "declaració de reparació i reconeixement personal" emesa pel ministeri de Justícia en favor de Lluís Companys. Es tracta d'un model de redactat utilitzat també per a uns 600 casos més -els d'altres represaliats pel franquisme que han sol·licitat el certificat previst per la llei de memòria històrica-, i que conté un primer paràgraf "personalitzat", segons fonts del ministeri.

Aquest paràgraf, que varia segons les circumstàncies de cada represaliat, té set línies i concreta que "ha quedat acreditat que Lluís Companys i Jover va patir violència per raons polítiques i ideològiques", i que "va ser injustament condemnat a mort en compliment d'una sentència imposada per un il·legítim consell de guerra". En cap línia s'esmenta el càrrec amb que va ser afusellat Companys, president de la Generalitat.

El document, que no té cap transcendència jurídica, i ha estat lliurat a la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally. Amb aquest gest, el govern del PSOE considera acabada la seva intervenció en el procés per rescabalar la família Companys i Catalunya com a país. Ara és el torn de la Generalitat, que aquest dijous aprovarà, en un consell executiu extraordinari la petició a la fiscalia perquè presenti davant el Tribunal Suprem un recurs de revisió del consell de guerra que va condemnar a mort el president. L'objectiu és que la condemna, si la justícia accepta revisar el cas, sigui finalment anul·lada.

ERC homenatja l'expresident a Granollers
De moment, hi han els homenatges. Molt pocs al Vallès Oriental. A més del de Mollet,  la secció local d'Esquerra a Granollers recordarà aquest dijous a Lluís Companys. L'acte tindrà lloc a dos quarts de vuit al passeig Lluís Companys de la capital de la comarca, davant del bust de l'expresident. A la cerimònia, on intervindrà, entre d'altres, el poeta i historiador Ferran Aisa, ERC també recordarà a Josep Pere Garsaball, militant d'Esquerra des de l'any 1977 que va morir la matinada del passat 5 d'octubre.

Edicions locals