La Garriga reduirà el trànsit del centre urbà

Can Dachs i Doctor Vich i el carrer del Centre seran únicament zona de vianants

Societat

la Garriga

La rehabilitació del centre urbà de la Garriga pretén regular el pas de vehicles en certes zones, segons va confirmar aquest dimecres 14 d'octubre l'empresa encarregada del projecte: Sala-Sánchez Arquitectes SLP. Les places de Can Dachs i Doctor Vich i el carrer del Centre seran únicament zona de vianants -només hi podran entrar vehicles d'emergència-, mentre que a la resta dels carrers de la zona, com el dels Banys, la plaça de l'Església, el carrer Calàbria o el carrer de la Doma es permetrà l'ús de vehicles; això sí, conservant la prioritat pels vianants. D'aquí a un mes, un cop pulits els últims aspectes del projecte, s'obrirà el concurs per fer l'obra.

El projecte de rehabilitació del centre urbà de la Garriga s'ha dissenyat sota la premissa de prioritzar l'ús per part dels vianants de gran part de l'espai públic i, al mateix temps, evitar en aquests carrers el trànsit de vehicles que només són de pas. Per aquest motiu, Sala-Sánchez Arquitectes aposta per fer desaparèixer les voreres i crear una plataforma única on cotxes i vianants estiguin separats per mobiliari urbà i per canvis de tipus de paviment. Aquesta solució urbanística, lligada també a canviar la disposició de l'arbrat, afavorirà que, en els carrers i les places en què s'intervingui, es guanyi en dimensió.

El projecte, que ha estudiat els diferents usos actuals i les possibilitats de futur dels àmbits a rehabilitar, ha buscat facilitar les condicions per tal de pacificar el trànsit de cotxes de manera espontània sense la necessitat de col·locar obstacles. Els arquitectes proposen disposar de manera assimètrica l'arbrat i marcar un traçat de bandes al terra que farà que el conductor les percebi d'una manera més continua. Aquesta mesura fa que el diferent soroll intermitent dels pneumàtics en contacte amb les bandes de paviment sigui tant un avís dels encreuaments com de la presència de vehicles per als vianants. Una de les singularitats de la proposta és el treball i l'ús de diferents paviments per remarcar la identitat i els usos. Amb marques al paviment, mitjançant el canvi de color, la forma, la textura o el material, es defineixen els diferents espais públics i s'identifica la franja de pas del trànsit rodat.

El projecte ha mantingut, segons els autors, "un compromís entre la fidelitat a una idea d'intervenció, la sostenibilitat mediambiental, la contenció de la despesa econòmica i la durabilitat i la facilitat de manteniment, evitant proposar solucions que en potenciar un d'aquests aspectes en menysprei un altre”. El projecte també té molt en compte, i per això els destaca, els elements significatius del patrimoni arqueològic, arquitectònic i natural de la Garriga.

Edicions locals