El PSC de Sant Feliu recolza les consultes independentistes

Presenta una moció a favor del dret a decidir i una altre de suport a l'Estatut

Política

Sant Feliu de Codines

El govern municipal de Sant Feliu de Codines (PSC i ERC) votarà aquest dissabte 17 d'octubre a favor d'una moció que recolza les consultes independentistes. De fet, la moció "de suport a la democràcia participativa" l'ha presentat el mateix Ajuntament, que està encapçalat per l'alcalde socialista Pere Pladevall. El text que aquest dissabte aprovaran el PSC i ERC accepta "qualsevol consulta popular organitzada per qui vulgui, que vagi encaminada a saber l'opinió sobre temes importants que afectin a la vida social, com per exemple les consultes populars que actualment sorgeixen sobre la independència".

El text no coincideix amb l'impulsat per la plataforma de batlles i regidors sobiranistes Decidim.cat, i que han aprovat altres ajuntaments de la comarca, com ara Caldes de Montbui, Cardedeu, Sant Celoni i Sant Antoni de Vilamajor. Per això els grups de l'oposició, CiU i Independents per Sant Feliu (ISF), portaran al ple una altre moció similar: precisament, la que respecta el format de Decidim.cat. La formació nacionalista lamenta que no hagi estat possible consensuar una moció amb tots els grups. Sigui com sigui, la finalitat de les dues mocions és la mateixa: comprometre's a recolzar una consulta per la independència de Catalunya.

Per tant, el de Sant Feliu de Codines és el primer ajuntament socialista del Vallès Oriental que es posiciona a favor de les consultes independentistes. Fora de la comarca, altres consistoris del PSC, com ara els de Santa Coloma de Farners i Vilobí d'Onyar (Girona), ja havien recolzat els referèndums d'autodeterminació. A sant Feliu els socialistes, que en les últimes eleccions municipals van obtenir el 56 per cent dels vots, governen amb una còmoda majoria. Tot i això, ho fan de la mà d'ERC: la republicana Montserrat Anento és la regidora d'Habitatge Social. Anento és membre de Decidim.cat.

Els socialistes de Sant Feliu, per tant, fan cas omís de les directrius marcades pel partit. De fet, fa tot just uns dies que el primer secretari del PSC al Vallès Oriental, Román Ruiz, va subratllar que els socialistes catalans treballarien "pel desenvolupament de l'Estatut en la seva plenitud" i no perdrien el temps amb les consultes independentistes. És més, Ruiz va sentenciar que els regidors socialistes que donin suport a consultes sobiranistes "s'equivoquen de partit". No és d'estranyar doncs, que no comparteixi la decisió pressa pel PSC de Sant Feliu de Codines.

Pladevall ja ha aclarit que ell no és independentista, sinó "federalista", i en el ple d'aquest dissabte el PSC també proposarà i aprovarà una moció de suport a l'Estatut, que reivindica la "plena constitucionalitat" del text.

Edicions locals