El govern català es compromet a donar més diners als ajuntaments

Incrementarà els Fons de Cooperació Local "fins a on sigui possible"

Política

El govern català es va comprometre aquest dilluns 19 d'octubre a donar més diners als ajuntaments. Per fer-ho la Generalitat incrementarà els Fons de Cooperació Local "fins a on sigui possible" per tal que les finances municipals de l'any vinent puguin apropar-se a l'equilibri, malgrat la reducció dels ingressos que s'espera. L'executiu català valora també la possibilitat de dotar els pressupostos del 2010 de partides destinades a combatre la crisi i afavorir l'ocupació en el marc de la col·laboració amb les corporacions locals. El govern també es va comprometre a estudiar la creació d'una línia especial de crèdits -amb condicions molt favorables- destinada al finançament de les corporacions locals.

Així ho van anunciar els consellers d'Economia, el socialista Antoni Castells, i de Governació, el republicà Jordi Ausàs, en la reunió que van mantenir aquest dijous amb representants de la Comissió Municipalista de Catalunya. A la trobada hi van participar el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve.

Bustos va subratllar que, en un context en què las transferències estatals dels ajuntaments cauran fins a un 20 per cent, és necessari que la Generalitat mantingui les seves aportacions econòmiques, ja que en cas contrari "això portaria al col·lapse les hisendes locals". Per això la Generalitat incrementarà el Fons de Cooperació Local i ho acompanyarà amb partides concretes per afavorir l'ocupació. Esteve va avançar que la propera setmana tant ell com Bustos es reuniran amb el president de la Generalitat, José Montilla, per concretar aquest increment de recursos.

La reunió també va servir per acordar la creació d'una comissió mixta entre Generalitat i ajuntaments per desenvolupar un nou model de finances locals, tal com preveu l'Estatut. Aquesta comissió haurà de treballar tant en el marc de les competències directes de la Generalitat com en l'establiment del contingut de les bases estatals de la llei de finances locals que es preveuen en l'Estatut. Aquest mateix grup formularà les propostes adients per avançar en la delimitació de la despesa supletòria, el consorci per la gestió cadastral i el marc en què s'han de dur a terme les tasques de la tutela financera de les corporacions locals. En aquest punt, Bustos va recordar que entre el 20 i el 30 per cent dels pressupostos municipals es dediquen a àmbits que no son de la competència dels ajuntaments. Això passa, per exemple, en la construcció i el funcionament de les guarderies.

Edicions locals