L'ISPC de Mollet formarà aquest curs 20.000 professionals de la seguretat

Joan Saura vol que el centre vallesà lideri la recerca en matèria d'emergències

Societat

Mollet del Vallès

Més de 20.000 professionals de la seguretat, entre mossos d'esquadra, policies locals, bombers, agents rurals, personal penitenciari i de protecció civil, participaran en algun dels 200 cursos de formació que s'impartiran aquest curs a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) de Mollet del Vallès. La xifra la va donar a conèixer aquest dimarts 20 d'octubre el conseller d'Interior, Joan Saura, que va presidir l’acte oficial d’inauguració del curs 2009-2010 de l'Institut. Saura pretén que l'ISPC sigui "una universitat de la seguretat", és a dir, l'òrgan que lideri a Catalunya "la promoció i l'estímul de la recerca en el camp de les emergències i la seguretat".

En aquest sentit, el conseller d'Interior va posar com exemples d'aquesta promoció i estimul de la recerca els ajuts econòmics que dóna la Generalitat per a projectes de recerca en seguretat ciutadana, criminalitat o emergències, els grups de treball sobre gestió d'espais urbans i seguretat o d'investigació d'incendis i explosions, i l'intercanvi d'estades formatives amb centres d'iguals característiques d'Europa. Pel que a fa a aquestes estades formatives internacionals, destaquen la visita a Mollet d'estudiants de l'Acadèmia de Policia d'Holanda, d'intendents de l'Escola Tècnica Superior de Brandenburg i Berlin, i d'agents de la gendarmeria francesa, entre d'altres.

Saura també va voler elogiar la participació del centre molletà en diversos projectes d'àmbit europeu. És el cas del BeSeCu, projecte del que formen part set universitats i centres europeus (Universitat de Greenwich, Acadèmia d'Emergències i Bombers d'Hamburg, Centre Psiquiàtric de Praga i altres associacions d'emergències de Polònia, Turquia i Eslovàquia) que estudia com el comportament que té la gent davant un incendi, un desastre natural o un atac terrorista és diferent segons l'origen ètnic i cultural de les persones. L'altre projecte de recerca en què participa l'ISPC és el COIM BEST: juntament amb dos organisme italians i la Universitat Politècnica de Catalunya es pretén recrear un escenari virtual per millorar la coordinació i les bones pràctiques en el marc d'un atac terrorista.

Les xifres de l'Institut
Dels 1.525 alumnes del curs bàsic policial corresponent a la 23a promoció que van començar el curs fa unes setmanes a Mollet, 882 són aspirants a mossos d'esquadra. D'aquests 882 alumnes, 630 (71,4 per cent) són homes i 252 (28,6 per cent) són dones, xifra que representa un increment de l'1,3 per cent d'aspirants femenines respecte del curs passat. La resta, 643 alumnes, són aspirants a policies locals de 140 municipis de Catalunya. Els més nombrosos són els 235 que pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona, seguits dels 28 de l'Ajuntament de Badalona. Dels 643 alumnes de les diferents policies locals, 572 (88,96 per cent) són homes i 71 (11,04 per cent) són dones.

A més, l'ISPC iniciarà uns cursos d'actualització massiva en incendis forestals, adreçat a uns 5.000 bombers, professionals i voluntaris. Les experiències viscudes, bones i dolentes, les noves tècniques de lluita conta el foc al bosc i la voluntat de fer arribar la formació contínua al màxim nombre possible de bombers, han estat determinants a l'hora de dissenyar uns cursos d'aquestes característiques, va explicar Saura.

Edicions locals