El Vallès Oriental i Mallorca intercanvien experiències turístiques

Es vol potenciar la ruta senderista que uneix el Montseny amb Montserrat

Societat

Figaró-Montmany, Montseny, Sant Feliu de Codines, Tagamanent

Una representació d'empresaris turístics del Vallès Oriental, de la mà del Consorci de Turisme de la comarca, intercanviarà experiències de senderisme amb empresaris mallorquins en el marc del projecte Els 3 monts. Aquesta setmana una delegació formada per propietaris d'allotjaments, d'establiments de restauració i d'empreses de serveis turístics de les tres comarques que formen part del projecte -el Bages, Vallès Occidental i Vallès Oriental- participaran en una estada formativa a l'illa per poder avançar en la creació del producte senderista dels 3 monts, prenent com a model l'exitosa experiència de la ruta de la Pedra Seca, a la Serra de Tramuntana de Mallorca.

L'actuació està emmarcada dins del Pla de Foment turístic dels 3 monts i està cofinançada pel Servei d'Ocupació de Catalunya. Fa unes setmanes es va dur a terme una jornada de formació teòrica centrada en la creació de producte turístic senderista i en les particularitats d'aquest mercat a nivell europeu. Aquesta nova acció que es realitzarà aquesta setmana és un complement a la formació ja feta. Així doncs, els integrants de la delegació tindran l'oportunitat d'intercanviar i conèixer les experiències d'alguns dels empresaris turístics vinculats a la ruta, així com de conèixer en profunditat la gestió del projecte i les iniciatives del govern balear en matèria de senderisme i revalorització del patrimoni a càrrec del cap del servei de Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca.

La Serra de Tramuntana, i més concretament la ruta de la Pedra Seca, s'ha convertit en la segona destinació de senderisme a nivell estatal. Això ha estat gràcies a l'aposta clara del Consell Insular de Mallorca per a la diversificació de l'oferta turística de l'illa. Un dels canvis estratègics ha estat la reorientació de la pràctica del turisme de sol i platja, que es pot trobar al sud de l'illa, cap al turisme actiu que es pot practicar al nord d’aquesta. L'intens treball de restauració de camins de pedra seca, a través d'una escola d'oficis especialitzada en aquesta tècnica constructiva, ha posat en valor el territori a través de la recuperació d'una sèrie de camins històrics i, alhora, ha comptat amb un component d'integració social i recuperació d'algun ofici que corria el perill de desaparèixer.

La ruta senderista dels 3 monts
La representació del Vallès Oriental prendrà nota per després aplicar tot l'aprés a la ruta dels 3 monts, que és l'itinerari senderista que uneix els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat a través d'una ruta senyalitzada, dividida en sis etapes. Al llarg de 106 quilòmetres el caminant descobreix en tranquil·la progressió les formes canviants de la natura. La ruta es mostra silenciosa i eterna al Montseny, abrupta i salvatge a Sant Llorenç i l'Obac, màgica i capriciosa vora els relleus montserratins. L'excel·lent oferta de restauració i la qualitat dels allotjaments i serveis turístics són un atractiu més d'un itinerari situat a només 45 minuts de Barcelona. Pel que fa a la comarca, la ruta passa pel Montseny, Tagamanent, Figaró i Sant Feliu de Codines.

Edicions locals