La Vall del Tenes ajudarà els menors drogoaddictes
Mancomunitat i Mossos signen un protocol per actuar quan es denunciï als joves
Bigues i Riells, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Santa Eulàlia de Ronçana
Els quatre municipis que formen part de la Mancomunitat de la Vall del Tenes i els Mossos d'Esquadra van signar aquest dimarts 20 d'octubre un conveni per actuar en menors d'edat d'entre 14 i 18 anys als que s'hagi enxampat consumint o traginant drogues. El Protocol del Programa de Prevenció de Drogues de la Vall del Tenes segellat permetrà que els joves detinguts es puguin acollir a mesures alternatives, sobretot de caire educatiu. Amb aquesta nou conveni els quatre ajuntaments i la policia catalana busquen ajudar al jove a allunyar-se de les drogues i evitar engegar un procés administratiu que normalment acaba amb una multa.
Aquest protocol d’actuació -calcat al que van signar a mitjans de setembre la Garriga, les Franqueses, l'Ametlla, Tagamanent i el Figaró- va dirigit a menors d'edat residents a la Vall del Tenes que han estat sancionats per consum o tinença de drogues en espais públics. Es pot accedir a la mesura una única vegada. En el cas que algun menor fos reincident després d'haver realitzat la mesura, la sanció seguiria els seu procés habitual. La implicació de la família en la mesura alternativa és voluntària, tot i que des del Programa de Prevenció de Drogues de la Vall del Tenes s’ofereix l’assessorament i acompanyament durant la realització de la mesura alternativa.
Tallers per detectar el grau de consum
En aquest protocol d'actuació hi estan implicats la policia local, els Mossos d'Esquadra, Serveis Socials, les regidories de Joventut, el CAS de Granollers i el PPD. Precisament, el coordinador del projecte, David Sanitjas, va destacar aquest dimarts el "treball conjunt" de diversos cossos de seguretat, administracions i les educadores que atendran els joves. També va subratllar que la mesura no serà un sistema per només treure les multes: "només es podrà aplicar una vegada. A més, tot aquell que comenci les sessions reeducatives haurà de venir amb ganes de treballar. Si no és així, l'informe que s'enviarà als Mossos serà negatiu i acabarà pagant la multa".
Sanitjas va explicar que les mesures educatives consistiran en una sèrie de tallers on s'intentarà detectar el grau del consum del jove. Segons va assegurar, si es detecta que aquest consum és ocasional "la majoria de vegades el propi tràmit ja serveix com a càstig". El protocol, en principi, està pensat pel consum de cànnabis, el més corrent entre els joves d'aquesta edat. Per la seva banda, l'inspector de l'Àrea Bàsica Policial de Granollers dels Mossos, Lluís Estapé, va destacar que aquest pla també servirà per ajudar els pares "que molts cops es troben que no saben què han de fer en aquests casos".