ICV reclama incloure al PEIN les hectàrees de Gallecs que n'han quedat fora

Alerta que els projectes de tren orbital i ampliació de la C-155 amenacen l'espai

Societat

Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Mollet del Vallès, Parets del Vallès

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) del Vallès Oriental va expressar aquest dimecres 21 d'octubre la seva "satisfacció" per l'acord anunciat pel govern català d'atorgar definitivament la categoria d'Espai d'Interès Natural a les prop de 700 hectàrees de titularitat pública de Gallecs, passant així a incloure gran part d'un dels antics paisatges més característics de la Plana del Vallès a la xarxa PEIN. El president comarcal d’ICV, Jordi Garriga, afirma que “es tracta d’una excel·lent notícia que respon a una demanda llargament plantejada per la ciutadania”, però alhora reclama incloure al PEIN les hectàrees de Gallecs que n'han quedat fora .

Garriga destaca que "ara cal seguir treballant per aconseguir que el PEIN s'estengui en un futur proper a les 300 hectàrees de titularitat privada que en aquesta fase n'han quedat fora, perquè el blindatge d'aquest espai natural emblemàtic sigui complet". I és que el PEIN inclou 698,91 hectàrees de sol no urbanitzable que determinava fa cinc anys el Pla director de Gallecs. Però tal i com denuncia la plataforma per la defensa de Gallecs, que agrupa una cinquantena d'entitats i associacions de la plana vallesana, no s'han respectat les 1.090,55 hectàrees proposades en una posterior delimitació. És a dir, que part de l'espai rural de Gallecs queda desprotegit. En referència a això, el conseller de Medi Ambient, el també ecosocialista Francesc Baltasar, va afirmar dimarts que podrien produir-se futures ampliacions de l'espai natural protegit. Precisament, les ampliacions que li reclama el seu propi partit des del Vallès Oriental.

Malgrat la satisfacció per l'aprovació del PEIN, Garriga matisa que "queden amenaces pendents sobre Gallecs, com els projectes de tren orbital i de desdoblament de la C-155 que el Pla Territorial Metropolità preveu fer passar a través d'aquest espai i contra els quals ICV ja ha presentat al·legacions". Amenaces que el PEIN manté ben vives, ja que el Pla no exclou definitivament ni la construcció de noves carreteres ni l'ampliació de les infraestructures ja existents. Per això els defensors de Gallecs reclamen que l'espai sigui declarat paratge natural d'interès nacional (PNIN), per protegir realment els paisatges de la Plana del Vallès.

Per últim, Garriga reclama al departament de Política Territorial que treballi per dotar el conjunt dels espais agrícoles i forestals de la Plana del Vallès d'eines de gestió globals que garanteixin la seva preservació a la vegada que potenciïn les activitats econòmiques tradicionals. En aquest sentit, Garriga apunta que "Iniciativa manté el seu suport a projectes com el del Parc Agrícola del Vallès, que pretenen donar coherència a una planificació territorial sostenible d'uns espais de gran vàlua ecològica i de gran potencial econòmic".

Edicions locals