La Generalitat augmentarà un 3 per cent els recursos que destina als municipis

Crearà una comissió per preparar l'aplicació del nou model de finances locals

Política

El govern català augmentarà un 3 per cent el Fons de Cooperació Municipal, que són els recursos que destina de forma incondicionada als ajuntaments. Així ho va anunciar aquest dimecres 21 d'octubre el president de la Generalitat, José Montilla, als presidents de la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, Manuel Bustos i Salvador Esteve, respectivament, en una reunió que van mantenir al Palau de la Generalitat. El govern també ha garantit als municipis ajudes per a polítiques d'ocupació, beques menjador i una nova línia de crèdit de l'Institut Català de Finances. A més, s'ha creat una comissió mixta per parlar d'un nou model de finançament local en el marc de l'Estatut.

Aquest dilluns, la Comissió Municipalista de Catalunya es va reunir amb els consellers Antoni Castells i Jordi Ausàs, i Bustos i Esteve van avançar el compromís de la Generalitat d'augmentar el Fons de Cooperació Municipal. Montilla ha concretat a les entitats municipalistes que aquest augment serà d'un 3 per cent, superior al que es va produir l'any passat, que va ser del 2,5 per cent. El govern destaca que aquest increment es produirà en un context en què bona part de les partides del pressupost per al 2010 patiran una rebaixa, a causa del descens d'ingressos que es preveu.

A més, el govern ha decidit obrir una nova línia de crèdit de l'Institut Català de Finances, que estarà destinada a finançar actuacions municipals amb el tipus d'interès bonificat. D'altra banda, i més enllà del 2010, el president de la Generalitat s'ha compromès amb els municipis a constituir una comissió mixta amb l'objectiu de preparar el desenvolupament del model de finances locals previst a l'Estatut. La comissió analitzarà l'elaboració d'una nova llei d'hisendes locals i la millora de les transferències incondicionades. Montilla també ha transmès a la FMC i l'ACM que la Generalitat analitzarà les possibilitats d'autoritzar en els pressupostos de les corporacions locals, dins de les competències de la Generalitat, el dèficit que es preveu en els escenaris d'estabilitat pressupostària.

En la trobada d'aquest dimecres, en què també hi van participar diversos alcaldes, la Generalitat també es va comprometre davant dels ajuntaments catalans a constituir una comissió per estudiar com finançar aquells serveis que presten els municipis però que no són de la seva competència. Segons Bustos, entre el 20 i el 30 per cent de les despeses dels consistoris corresponen a competències que no són de titularitat municipal.

Edicions locals