Sant Celoni farà la consulta sobre la independència el 13 de desembre

Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor també han escollit aquesta data per votar

Política

Sant Celoni

Sant Celoni celebrarà el pròxim 13 de desembre la consulta popular sobre la independència dels Països Catalans. Així ho va anunciar aquest dijous 22 d'octubre la plataforma que ha d'organitzar el referèndum: Volem decidir. Per tant, Sant Celoni se suma a les desenes de municipis de tot Catalunya que, seguint les pautes marcades per la plataforma d'alcaldes i regidors sobiranistes Decidim.cat, celebraran una consulta com la d'Arenys de Munt el proper 13 de desembre. A la comarca, a part dels celonins, el 13-D també podran votar sobre la independència del país els veïns de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor. Els tres ajuntaments dels tres municipis recolzen la consulta.

La plataforma organitzadora del referèndum a Sant Celoni i la Batllòria es va presentar públicament el passat 26 de setembre amb la lectura d'un manifest en què es defensava el dret dels pobles a decidir, un exercici "eminentment cívic i democràtic que ha de ser reclamat i defensat des de totes les instàncies cíviques i institucionals". En aquest sentit, les institucions celonines, és a dir, l'Ajuntament, va aprovar en un ple celebrat el 8 d'octubre una moció que dóna suport tant a la consulta com a la plataforma organitzadora de la mateixa. És més, amb els vots favorables de CiU i la CUP i els vots en contra del PSC, el consistori ofereix la infraestructura necessària per a fer el referèndum.

Oferint la infraestructura necessària a la comissió organitzadora de la consulta, el consistori celoní desafia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el passat dimecres 9 de setembre va suspendre l'acord del ple de l'Ajuntament d'Arenys de Munt per cedir una sala municipal al referèndum. La jutge va sostenir que l'acord municipal -el mateix que ha aprovat Sant Celoni- "envaeix competències reservades a l'Estat" i suposa "una invitació a l'incompliment de la llei", perquè excedeix l'àmbit de competències locals. Ara per ara, la plataforma Volem decidir encara no ha decidit on col·locarà les urnes.

Caldes de Montbui, Tagamanent, Vilanova del Vallès, Sant Pere de Vilamajor i Sant Feliu de Codines són els altres municipis de la comarca que també tenen previst realitzar una consulta que els seus respectius ajuntaments ja han recolzat. Cap d'aquest pobles, però, encara no ha anunciat quin dia pensa celebrar el referèndum.

Edicions locals