Vuit municipis faran la consulta sobre la independència el 13-D

Quatre pobles més de la comarca tenen previst celebrar-la a principis del 2010

Política

Cardedeu, les Franqueses, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor

Un centenar de municipis catalans organitzaran la consulta sobre la independència el 13 de desembre, segons es va confirmar aquest cap de setmana en la reunió de la coordinadora dels referèndums celebrada a Arenys de Munt. La trobada va concentrar 140 entitats promotores, i es va acordar que una comissió tècnica assessorarà els municipis. Vuit de les localitats que celebraran la consulta el 13-D són del Vallès Oriental: Cardedeu, les Franqueses, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera i Santa Eulàlia de Ronçana.

Nou de les localitats que organitzaran la consulta el 13 de desembre són capital de comarca: Banyoles, Berga, les Borges Blanques, Santa Coloma de Farners, Solsona, Tàrrega, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Els promotors tenen intenció de convocar un referèndum nacional al mes d'abril o potser al maig, si la convocatòria del 13 de desembre és un èxit com ho va ser la d'Arenys de Munt. Aleshores s'hi podrien sumar Girona i Manresa, entre d'altres que han fet el pas darrerament. Almenys això és el que es va aventurar a plantejar aquest dissabte 24 d'octubre un dels portaveus de la coordinadora, Josep Manel Ximenis, impulsor de la consulta d'Arenys de Munt. Ximenis va recordar que "aquests referèndums són tots consultius i no n'hi ha cap que sigui vinculant".

La trobada de la coordinadora per la consulta sobre la independència es va celebrar precisament a Arenys de Munt, la vila on va néixer aquest moviment popular amb el primer referèndum, el del 13 de setembre. Després de ser rebuts per l'alcalde, l'independent Carles Móra, els prop de 500 assistents van escoltar les explicacions dels assessors de la coordinadora per a les consultes.

Pel que fa als municipis del Vallès Oriental, tal i com va avançar Aravallès, Cardedeu, Sant Celoni i Sant Antoni de Vilamajor -els tres ajuntaments dels tres municipis recolzen la consulta- citaran els veïns a les urnes el 13-D. Segons la coordinadora, el mateix dia també hi haurà referèndum a les Franqueses, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera i Santa Eulàlia de Ronçana. Fins ara, però, cap de les plataformes que organitzen la consulta en aquests cinc municipis han fet oficial el dia que pensen convocar-la.

Caldes de Montbui, Llinars del Vallès, Sant Feliu de Codines i Vilanova del Vallès també estan impulsant consultes, però tenen previst celebrar-les després del 13-D, concretament, a principis del 2010.

Edicions locals