Els opositors a la planta de biomassa de la Garriga denuncien irregularitats

Assistiran al Ple municipal d'aquest dimecres "per demostrar el nostre rebuig"

Societat

la Garriga

La Plataforma Antiincineradora del Congost, que s'oposa a la construcció d'una planta de biomassa a la Garriga, denuncia irregularitats en els expedients que els serveis jurídics municipals han tramitat a favor de l'empresa Tamayo, promotora de la planta que es preveu instal·lar al municipi. A través d'un breu comunicat, la Plataforma anuncia que aprofitarà el Ple d'aquest dimecres 28 d'octubre per fer públiques aquestes irregularitats que haurien detectat en la tramitació de l'expedient que va permetre passar tres hectàrees de terreny situades a la riba del Congost de titularitat pública a propietat privada, pertanyent ara al Grup Tamayo.

La Plataforma considera que aquestes uposades irregularitats indiquen que tot el procés pot haver tingut interpretacions interessades "per afavorir l'empresa promotora". En el Ple municipal sol·licitaran la invalidació de l'expedient. Si això s'acceptés, el Grup Tamayo no tindria prou espai per construir la planta de biomassa. La Plataforma mostrarà el seu rebuig a aquesta planta  i farà preguntes en relació a noves denuncies que ells mateixos han interposat, referents a les citades irregularitats del serveis jurídics de l'Ajuntament i a un manifest contra la incineració signat per 33.000 metges, que apunten que "la incineració de residus urbans contamina igual que cremar biomassa forestal". Els responsables de la Plataforma també han interposat una denúncia a la Unió Europea sobre els efectes negatius que comportaria per a la Xarxa Natura 2000 la instal·lació de la planta de biomassa en una zona protegida.

Per la seva banda, l'Ajuntament de la Garriga reitera que disposa dels informes favorables del departament de Medi Ambient sobre la localització de les instal·lacions i que la futura planta de biomassa complirà totes la legislació en matèria de salut i mediambiental. A més, el Grup Tamayo proposa la creació d'una comissió de seguiment formada per les forces polítiques i socials de la Garriga, perquè verifiquin el correcte procés de funcionament de les instal·lacions.

Fa només unes setmanes, l'Associació de Propietaris del Montseny (APM), integrada per una desena d'amos de finques forestals del massís, va firmar un conveni de col·laboració amb l'empresa Rebrot i Paisatge, del grup Tamayo, pel qual subministraran fusta en tronc a l'empresa per a la fabricació de pèl·lets durant el primer any de funcionament efectiu de la planta de cogeneració amb biomassa forestal de la Garriga.

Edicions locals