La masia Mariona ja és la nova seu del Parc Natural del Montseny

L'equipament cultural també divulgarà l'obra de mecenatge de Rafael Patxot

Societat

Fogars de Montclús

El Parc Natural del Montseny ja té nova seu. La masia Mariona acull des d'aquesta setmana els serveis centrals del parc i, a més, un centre cultural que divulga l'obra del científic Rafael Patxot i Jubert, important mecenes de la cultura catalana del segle XX. La nova seu, situada al nucli de Mosqueroles (Fogars de Montclús), als peus del massís del Montseny, i en la qual s'han invertit 2,2 milions d'euros, es va inaugurar aquest dimecres 28 d'octubre. A l'acte hi van assistir, entre altres, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, el nét de Rafael Patxot, Rafael Carreras Patxot, i l'alcalde de Fogars de Montclús, Jaume Culell.

La masia Mariona és una edificació singular situat al Parc Natural del Montseny. Va ser edificada entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras. L'any 2005 es va fer efectiva la donació d'aquesta casa per part del seu propietari, Rafel Carreras i Patxot, a la Diputació de Barcelona. Es tractava d'una donació condicionada a l'execució del projecte museugràfic i de trasllat de la seu del parc.

L'equipament cultural ocupa la totalitat de la planta baixa, on es desenvolupa la zona museitzada oberta al públic que, sota el títol Univers Patxot, ofereix una visió general de l'obra científica i de mecenatge de Rafal Patxot: l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

La seu administrativa del parc natural se situa a la primera planta i part de la segona. Aquesta nova seu ha de suposar una millora funcional, tant pel que fa a l'espai, com a l'accessibilitat i les comunicacions, acollint una vintena de llocs de treball permanents, fonamentalment de la Diputació de Barcelona però també de la Diputació de Girona. La masia Mariona substitueix, com a oficina del parc, a l'antic xalet de Fontmartina, construït pel Patronat del Montseny, als anys seixanta, que ha allotjat durant trenta anys les dependències administratives del Parc i que, en el futur, ha d'esdevenir un equipament dedicat a la formació i a la recerca.

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que va inaugurar la nova seu -"un equipament divers al servei de tots"- , va voler agrair la confiança que ha dipositat el nét de Rafael Patxot en les institucions democratiques de Catalunya, en donar la masia a la Diputació. Fogué li va agrair també que "se senti satisfet amb l'obra que hem fet des de les institucions", per remodelar i condicionar la masia com a nova seu del Parc Natural del Montseny i lloc de divulgació de l'obra de Rafael Patxot. Durant l'acte també es va constituir el Consell Assessor com a òrgan de participació en la gestió de l'equipament cultural, del qual n'ostenta la presidència la Diputació de Barcelona i la presidència honorífica és per a Rafel Carreras i Patxot.

Edicions locals