Tradició i creació local a les festes de Sant Martí de Sant Celoni

El centenari de l'arribada de l'electricitat és un dels actes destacats d'enguany

Cultura

Sant Celoni

Arriben les festes de Sant Martí i "ho tenim tot a punt per celebrar-les", subratlla l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu (CiU), que afegeix que la Festa Major d'hivern del municipi s'oblida de la rauxa estiuenca i aposta per la cultura, l'esport, l'expressió i l'art, amb un fort protagonisme dels celonins, tant pel que fa a les entitats com als artistes i creadors. El consistori també aposta pel patrimoni, i per això durant les festes retrà un homenatge a Josep Alfaras i celebrarà el centenari de l'arribada de l'electricitat a Sant Celoni. Tot plegat, amb un 22 per cent menys de pressupost que l'any 2008. I és que la crisi econòmica apreta.

En la línia de la reducció del pressupost -que queda en 30.00 euros-, l'Ajuntament ha buscat nous recursos com entrar en el circuit de folc que garanteix uns preus més assequibles o cobrar entrada en algunes activitats -uns 3 euros. El regidor de Cultura Jordi Cuminal defensa que "la cultura ha de ser subvencionada però això no vol dir que sempre hagi de ser gratuïta si bé cal garantir preus populars".

Amb menys pressupost durant aquestes festes se celebren dos actes per commemorar l'arribada de l'electricitat a Sant Celoni. El divendres 6 de novembre s'inaugura a can Ramis l'exposició 1909-2009. Centenari de l'arribada de l'electricitat a Sant Celoni, amb una xerrada de Josep M. Abril. L'exposició romandrà oberta fins el 22 de novembre. I el diumenge 8 de novembre s'inaugura el bust de Josep Alfaras Prat al vestíbul de la sala gran del Teatre Municipal Ateneu. L'escultura, fosa en bronze, és obra de Lluís Montané. Alfaras és qui dotà la vila d'energia elèctrica el 1909.

Fira artesana i Agromercat dissabte i diumenge
La fira artesana, organitzada pel col·lectiu d'artesans del Baix Montseny, s'ubicarà a la plaça de la Vila, i compta amb unes 20 parades de bijuteria, perfums, artesania... També hi hauran demostracions d'oficis de forner, terrissaire i filadora. Estarà oberta el dissabte i diumenge des de les neu del matí fins a dos quarts de nou del vespre. Pel que fa a l'Agromercat, la ubicació serà a la plaça d'en Nicola i el carrer Anselm Clavé i comptarà amb unes 25 parades de productes alimentaris.

Segons Jordi Cuminal la festa "es nodreix de la força i vitalitat de les entitats del municipi que organitzen moltes de les activitats programades", entitats com ara els geganters i grallers de Sant Celoni -que protagonitzen el cercavila de gegants-, la comissió de Sant Antoni Abat -gimcana de carruatges-, l'Agrupació Sardanista -ballada de sardanes-, Passaltpas -taller de danses... A més, durant les festes es presentarà una nova entitat, el Club d'Escacs del Baix Montseny amb seu a Sant Celoni, al Camp Municipal d'Esports.

Promoció dels creadors locals amb Expressart 2009
El diumenge al matí, 12 propostes d'artistes locals ambientaran la plaça de l'Església perquè grans i petits hi participin. Les propostes són diverses i s'integren en l'Expressart. Durant els dies de les  festes de Sant Martí la programació musical es reforçarà amb tres propostes musicals vinculades al circuit de folc: Dekrèpits -amb ska i folk-, 21 boutons i el Pont d'Arcalís. Aquestes propostes es complementen amb un DJ local, ball country, sardanes i concert i ball amb l'Orquestra Amoga. L'Ajuntament de Sant Celoni ha decidit substituir la fira d'atraccions per un parc infantil gratuït mentre duri la festa.

Edicions locals