Els treballadors de Derbi es manifesten per exigir que s'aclareixi el seu futur

El comitè d'empresa considera que Piaggio vol acabar amb la marca catalana

Economia

Martorelles, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles

Uns 200 treballadors de la planta de Derbi a Martorelles es van manifestar aquest divendres 6 de novembre per exigir a la màxima accionista de l'empresa, Piaggio, que aclareixi el seu futur davant la intenció de la multinacional de dividir la planta en tres empreses i deixar Martorelles com un centre productiu més del grup, al marge de les àrees de disseny, tecnologia, màrqueting i innovació, que passaran a dependre directament de Piaggio. Els treballadors, que han anat fins a l'Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles, també han criticat el nou ERO de suspensió temporal de contractes que afecta tota la plantilla, 320 treballadors, i han demanat un pla industrial que garanteixi la continuïtat de la planta.

El membre del comitè d'empresa Camilo Molines va subratllar que la manifestació era per protestar "per l'escissió que està fent Piaggio de Nacional Motor, l'empresa que ha estat coneguda com a Derbi. La marca se la queda Piaggio, a més de la promoció de nou producte, la venda i la postvenda, entre d'altres. Derbi, per la seva banda, es queda sense res". Per al comitè d'empresa l'actuació de Piaggio "és un primer pas per quedar-se amb les parts bones de la marca i acabar de matar el que s'ha conegut com a Derbi".

Els representants dels treballadors de Martorelles exigeixen a Piaggio una resposta sobre el futur dels treballadors i critiquen l'ús que s'està fent de la condició del segon expedient de regulació d'ocupació. "No estem en vaga, sinó en un dia més d'ERO. El problema és que s'està utilitzant malament l'ERO. Nosaltres exigim una resposta, perquè fa quinze dies que esperem. El nostre director general, per exemple, ha estat uns dies allà però ha tornat sense respostes", expliquen.

Els manifestants es van desplaçar des de la planta de Derbi a Martorelles fins a l'Ajuntament de Sant Fost, on es van reunir amb l'alcaldessa Montserrat Sanmartí (IUSF) per explicar-li tota la problemàtica, tal com han fet en anteriors dies amb els alcaldes de Mollet del Vallès, Josep Monràs (PSC), i el de Martorelles, Romuald Velasco (Units per Martorelles). Segons Sanmartí, en els pròxims dies es posaran en contacte entre ells per demanar al departament d'Indústria que intenti solucionar la situació.

Piaggio va anunciar el 15 de setembre la intenció de presentar un pla per dividir la factoria de Martorelles en tres empreses, repartint les activitats i els treballadors entre les tres, però no es van anunciar ni inversions ni produccions. A més, divendres passat va presentar un segon expedient de regulació d'ocupació que inclou la suspensió temporal dels contractes de tota la plantilla de la planta de Martorelles. L'empresa pretén que la suspensió sigui de 54 dies laborables i s'apliqui al llarg d'un any a partir del proper 1 de desembre.

Edicions locals