L'exalcalde Pastallé no haurà d'avalar els 640.000 euros d'unes obres a Bigues

L'Ajuntament justifica a la Sindicatura de Comptes el pagament de les reformes

Política

Bigues i Riells

L'exalcalde de Bigues i Riells, Josep Maria Pastallé (CiU), i 14 exregidors del municipi no hauran d'avalar individualment els 640.000 euros que va pagar l'Ajuntament l'any 2001 per reformar alguns carrers i serveis de les urbanitzacions Boscos de Riells i el Turó. Les dues actuacions sumaven 640.000 euros, als quals cal afegir els interessos; en total, 850.000 euros que van obligar als implicats a declarar el passat 29 de setembre davant la Sindicatura de Comptes, que en un estudi de fiscalització de la hisenda pública municipal de Bigues i Riells fet l'any 2001 va detectar irregularitats en els pagaments d'aquestes obres. Finalment, la Sindicatura ha donat per justificades les aportacions municipals.

La Sindicatura ha donat per justificades les aportacions a partir de la documentació que han presentat els afectats i ara considera que no es va produir un perjudici per als comptes municipals. La justificació ha estat possible perquè els projectes preveien la reposició dels serveis municipals i, en aquest cas, la legislació sí que permet que l'Ajuntament es faci càrrec de la despesa.

Segons apunten fonts coneixedores de l'assumpte, el pagament de les obres de millora de les urbanitzacions de Boscos de Riells i el Turó es va realitzar sense seguir el procediment que correspondria. L'any 2006, la Sindicatura de Comptes ja va alertar de l'endeutament de l'equip de govern de Bigues i Riells del període 1995-2000, i va presentar al Parlament un informe que subratllava que "a causa de l'aplicació de criteris comptables erronis" l'Ajuntament va presentar l'any 2001, entre d'altres coses, una situació "bastant més favorable" que la que realment existia en aquella data. La Sindicatura també va criticar la poca col·laboració del consistori a l'hora de remetre la informació que se li reclamava.

Sigui com sigui, l'Ajuntament actual (PSC, ICV i PP) ha presentat la documentació que la Sindicatura reclamava des de fa anys i que justifica l'actuació de Pastallé i els 10 exregidors de CiU, 2 del PSC, un d'ICV i un del PP. Els implicats agraeixen les facilitats del consistori a l'hora de facilitar-los la documentació, i algun dels regidors actuals es vanten d'haver salvat el coll als implicats.

Amb tot, el procediment no ha quedat tancat, perquè l'exalcalde i els altres 14 regidors hauran de justificar una despesa de 16.892 euros que correspon al pagament dels recaptadors de rebuts pendents (10.121 euros) i als rebuts donats de baixa (6.770). Aquesta documentació anirà ara al Tribunal de Comptes de Madrid, que valorarà la justificació dels exregidors per aquests diners pendents de justificar.

Edicions locals