Cardedeu demana que el cementiri sigui bé cultural d'interès nacional
L'Ajuntament recupera la gestó directa del mercat municipal, que serà reformat
Cardedeu
El ple de l'Ajuntament de Cardedeu celebrat a finals de la setmana passada va aprovar sol·licitar a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya que declari el cementiri municipal, obra de l'arquitecte modernista i noucentista Manel Joaquim Raspall, bé cultural d'interès nacional (BCIN). Aquesta declaració té la finalitat de reconèixer i protegir d'una manera especial aquells béns que reuneixen determinades condicions que incrementen la seva importància i significació. I el cementiri de Cardedeu és un dels conjunts d'arquitectura funerària més interessants i singulars del país.
Es troba edificat a la pendent d'un turó, encerclat per una tanca perimetral de pedra, i construït amb pedra granítica. A l'interior hi ha diversos panteons, entre els que destaquen el de Marc Viader amb una escultura d'Enric Clarasó, i els de les famílies Llibre, Arquer-Blanch o Mata-Diumer. També hi trobem elements arquitectònics com un pou, una capella o una pèrgola mirador. A cadascun dels pilars que formen el portal hi ha un mosaic, obra de Lluís Brú i Salelles, amb el dibuix de l'escut de Cardedeu i amb les quatre barres. La porta forjada la realitzà el mestre forjador local, Joan Codina Bramona.
L'Ajuntament vol realçar la importància del cementiri com a element singular i exclusiu, ja que és l'únic que va fer Raspall, deixeble de Gaudí. De fet, ja hi ha pensat un projecte per reformar-lo i ampliar-lo. A més, el consistori planeja incloure la visita al cementiri dins les rutes guiades a les cases modernistes de Cardedeu, organitzades pel Museu.
L'Ajuntament torna a gestionar el mercat
D'altra banda, el ple de l'Ajuntament també va aprovar el passat dijous una resolució, per mutu acord, de la concessió de l'explotació del mercat municipal de Cardedeu. Així, a partir d'aquesta setmana el consistori torna a gestionar directament el servei de mercat municipal. L'acord s'ha pres després de negociacions amb l'antic concessionari.
A partir d'aquí, el consistori invertirà 250.000 euros en reformar el mercat, sobretot perquè les últimes pluges han evidenciat que necessita una actuació urgent. Entre altres millores es canviarà la teulada, es revisarà la instal·lació de la calefacció, es farà accessible l'edifici i es reformarà la façana exterior. La regidora de Promoció Econòmica, Carme Mallorques, subratlla que "és una aposta molt forta perquè creiem en el comerç de proximitat i en el projecte de mercat municipal. Actualment el mercat té molts punts de venda desocupats i requereix d'una actuació important per a millorar la seva conservació i convertir-lo en un pol d'atracció comercial". Està previst que les obres de reforma estiguin enllestides el primer trimestre del 2010.
Un cop reformat, i en relació a les parades desocupades, l'Ajuntament posarà en marxa un Espai-Viver per a emprenedors locals. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que ha d'ajudar a la consolidació i a la plena ocupació del mercat.