La grip nova satura les consultes de pediatria

Al CAP de Sant Celoni metges de família i infermeres també atenen els nens

Societat

Granollers, Sant Celoni

La incidència de la grip nova està saturant les consultes de pediatria al centres d'atenció primària del Vallès Oriental, on les visites han augmentat entre un 30 per cent i un 40 per cent aquests últims dies. La meitat dels nens que visiten el pediatre ho fan perquè pateixen els símptomes que van lligats a la grip A. Les agendes dels pediatres treuen fum, i això obliga als centres a reorganitzar-se. Molts estan ajornant les revisions als nens sans entre 4 i 14 anys, però també prenen altres mesures. És el cas del CAP de Sant Celoni, on dos pediatres atenen una llista de 5.500 nens. Per poder atendre tants pacients, els metges de família i les infermeres s'encarreguen d'alguns infants.

"Tenim dos metges de família que ens donen suport quan els necessitem per atendre als nens, i des de fa uns dies incorporem les infermeres pediàtriques, que atenen demanda urgent, com ara congestions i febre baixa", explica Carles Badia, director de l'Àrea Bàsica de Salut del Baix Montseny. Però no tots els pares que visiten el CAP de Sant Celoni veuen bé que al seu fill no l'atengui un metge, per això reclamen més pediatres. "Dilluns no hi havia hora ni al matí ni a la tarda, tot està molt saturat", apunta la mare d'un nen amb grip i amb molta febre.

Els pares també coincideixen a l'hora de reclamar un servei d'urgències, "perquè quan et trobes amb qualsevol problema has d'anar fins a l'Hospital de Granollers, on per una febre et fan esperar molta estona", comenta una de les mares. I és que a l'Hospital de Granollers només hi ha dos pediatres a urgències. La direcció del centre sanitari de la capital del Vallès Oriental vol contractar-ne més, però no en troben. Això sí, el departament de Salut ha autoritzat que els metges puguin allargar voluntàriament la seva jornada. Salut ha advertit que l'activitat gripal a Catalunya pel nou virus de la grip A ha continuat augmentant assolint "un valor clarament per sobre del llindar epidèmic i confirmant la situació epidèmica a Catalunya". La taxa d'incidència és de 289,5 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa és superior en el grup d'edat de 5 a 14 anys.

Per la seva banda, la Societat Catalana de Pediatria creu que el sistema es podria organitzar molt millor, tot i que reconeixen que no es poden treure pediatres d'allà on no n'hi ha. I és que segons aquesta societat, a Catalunya hi ha una de les ràtios de pediatre per nen més altes d'Europa. Afegeixen que si el sistema se satura és perquè els pares van massa aviat al metge. "Les famílies han d'aprendre en quin moment és important acudir al metge i en quin moment es poden fer les cures a casa i esperar uns dies. La majoria de grips es poden curar així", apunta Vicente Molina, president de la Societat Catalana de Pediatria.

Sigui com sigui, ha tornat a l'actualitat un problema antic i amb prou feines resolt: el de l'escassetat d'especialistes en pediatria que pateixen els 430 centres d'assistència primària (CAP) de Catalunya. Encara que tots els CAP ofereixen atenció pediàtrica -eufemisme que inclou tant la visita d'un metge de família a un nen malalt, com la d'un pediatre-, aquests doctors no sempre estan disponibles per assumir les urgències infantils, i el resultat d'això és que, com expliquen moltes mares del Vallès Oriental, les infermeres receptores dels centres de salut els acaben suggerint el següent: "Feu com totes les mares i porteu el nen a les urgències de l'hospital". El doctor Josep Maria Argimón, responsable d'aquesta assistència al Servei Català de la Salut, admet r que no hi ha pediatres d'urgències en tots els CAP, però assegura que "cap nen deixa de ser visitat si el porten a un CAP, sigui l'hora que sigui". En molts, però, com a mínim a la comarca, això no és així.

Edicions locals