Premi FAD a les bicicletes de lloguer de Granollers

El jurat destaca "les solucions mecàniques" que incorporen les bicis de l'Ambicia't

Societat

Granollers

Les bicicletes del servei de préstec municipal de l'Ajuntament de Granollers van obtenir el passat dijous 5 de novembre un dels premi Delta de Plata que concedeix l'Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives (ADI-FAD). El guardó destaca "la radical incorporació de diferents solucions mecàniques" i "l'explicitació formal com a objecte d'ús públic" de les bicicletes Urbikes dissenyades per Eduard Sentis i construïdes per Modular BPS, i que des de fa poc més d'un any circulen pels carrers de Granollers. El jurat també ha quedat enamorat de "l'extrema robustesa i la sòbria simplicitat" de les bicicletes de l'Ambicia't.

ADI-FAD premia les bicicletes que circulen per Granollers perquè "esta concebuda segons els principis de la sostenibilitat: crear només l'indispensable". Les bicicletes del servei Ambicia't estan pensades per tenir un manteniment mínim, perquè no les robin i per ser utilitzades menys d'una hora seguida. Per aquests motius, s'ha substituït la cadena tradicional de les bicicletes per un eix Cardan o es fan servir rodes massisses enlloc de pneumàtics amb cambra d'aire. D'aquesta manera, s'eviten les punxades. La seva robustesa també està pensada per dissuadir. "Cada component s'adequa al seu ús i és incompatible amb les bicicletes convencionals", ressalten des del FAD. Granollers disposa d'una trentena d'aquestes bicicletes als carrers, tot i que n'hi ha una setantena en total que s'aniran incorporant al servei segons la demanda.

Els premis Delta de disseny industrial del FAD, que arriben a la seva edició número 33, han donat a conèixer nacionalment i internacionalment els productes més emblemàtics dissenyats a l'Estat espanyol al llarg de la seva història. Aquest any, un aparell d'ortodòncia mínimament invasiu i pensat per reduir els processos de correcció dental, del doctor Luis Carrière Lluch, ha obtingut el premi Delta d'Or. La tria suposa una sorpresa en uns premis que tradicionalment han distingit productes relacionats amb el mobiliari i la il·luminació: una safata i un banc per a espais públics van guanyar les dues últimes edicions.

Segons assegura Uli Marchsteiner, president d'ADI-FAD i també membre del jurat, "en aquesta distinció hi ha una intenció manifesta de donar especial atenció a allò que no és típic. La idea és que el concepte de disseny no quedi només restringit a l'àmbit decoratiu i domèstic". Les bicicletes de Granollers en són un exemple.

Edicions locals