El Museu del Bosc de Sant Celoni es començarà a construir el 2011

El centre, d'uns 2.000 metres quadrats, serà un referent de la investigació forestal

Societat

Sant Celoni

El Museu del Bosc de Catalunya, que es projecta a Sant Celoni, es començarà a construir l'any 2011. Així ho preveuen els principals promotors del nou centre, és a dir, l'Ajuntament de Sant Celoni, la Fundació la Caixa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els impulsors del Museu, que ha de ser un referent internacional en l'àmbit del bosc i la investigació forestal, van signar aquest dimarts 10 de novembre al matí al consistori celoní el contracte de redacció del programa museogràfic i arquitectònic del centre, que tindrà uns 2.000 metres quadrats i s'aixecarà entre Sant Celoni i Santa Fe, als peus del Montseny.

El passat dijous 29 d'octubre la junta de govern local celonina va adjudicar la redacció del programa del Museu del Bosc a la Fundació la Caixa per un import de 36.400 euros. L'equip de Jorge Wagensberg, director de l'Àrea de Medi Ambient i Ciència de la Fundació la Caixa, és qui redactarà el projecte que podria estar acabat a principis del 2010. Aquest dimarts l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu (CiU), i Wagensberg van posar la rubrica al contracte per la redacció del programa museogràfic d'un museu que pretén conscienciar la ciutadania sobre l'estat dels boscos al món i el seu problema a escala planetària, i convertir-se en un centre de difusió dels elements d'innovació i de les línies d'investigació en matèria forestal.

L'equip del reconegut museòleg Wagensberg serà l'encarregat d'elaborar aquest document que ha d'establir el plantejament conceptual del futur centre, els continguts a transmetre, les solucions museogràfiques que s'utilitzaran per il·lustrar-los, els graus d'originalitat i complexitat de les unitats expositives, així com les relacions internes d'espai. El programa museogràfic serà el punt de partida sobre el qual es podrà començar a desenvolupar el programa d'activitats educatives, tallers, conferències i altres iniciatives que conformaran l'oferta del futur equipament.

L'alcalde Deulofeu va agraïr "l'impuls" de Jorge Wagensberg i del naturalista Martí Boada per tirar endavant un projecte tan ambiciós com el Museu del Bosc a Sant Celoni, "en el qual estem treballant plegats des de l'inici de la legislatura". Segons va subratllar Wagensberg, "el repte professional és molt gran perquè el museu defuig la idea clàssica de col·lecció enciclopèdica, de representacions de representacions... per convertir-se en una veritable porta d'entrada al bosc, un espai on el visitant comprengui el bosc i en surti amb ganes de visitar-lo amb actitud d'observació i comunicació amb la natura.” El celoní Martí Boada, en representació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, va recordar que "el Museu té una lògica d'ubicació geogràfica molt gran", ja que a Sant Celoni "els nostres avis eren carboners i boscarols, els nostres pares serradors o industrials de la fusta i ara, nosaltres, prenem la torxa del sector terciari".

Tots tres van fer especial èmfasi en l'equipament com veritable centre cultural del bosc, un lloc on discutir sobre temes del bosc, on fer-hi investigació i recerca i que incorpori, en el seu mateix funcionament, les tecnologies més avançades i respectuoses amb el medi.

Edicions locals