Els pressupostos de la Generalitat pel 2010 destinen 92 milions al Vallès Oriental

La comarca rebrà del govern català un milió d'euros menys que l'any passat

Economia

Cardedeu, Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni

Els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve preveuen un dèficit de 6.369 milions d'euros, una xifra que representa el 3,25 per cent del producte interior brut (PIB). La forta caiguda que patiran els ingressos fruit de la crisi econòmica triplicarà l'any que ve el dèficit en els comptes públics, ja que els pressupostos elaborats pel conseller Antoni Castells per a l'any que ve són un 7,3 per cent més elevats que els d'aquest exercici i arriben als 39.699 milions d'euros. Tot i aquest increment, el Vallès Oriental rebrà 91,7 milions d'euros, és a dir, menys que l'any 2009, quan va rebre 92,8 milions.

Per tant, en època de crisi el Vallès Oriental surt reben, tot i que és la cinquena comarca en inversions de tot el territori català. L'increment en els pressupostos va a parar, per exemple, a l'Anoia, que passa d'una inversió real consolidada de 38.546.655 d'euros (2009), als 50.596.593 per a l'any vinent. També surt molt ben parat el Vallès Occidental: 219.188.687 euros aquest any, 248.326.680 per al vinent.

En una roda de premsa celebrada aquest dimarts 10 de novembre per valorar les xifres, el diputat i membre de la comissió executiva del PSC, Jordi Terrades, va passar per alt que el pastís dels pressupostos serà més petita per a la comarca el 2010, i va optar per mirar a tot Catalunya i subratllar que "aquests pressupostos demostren que hi ha una aposta més gran del govern del president Montilla per desenvolupar unes polítiques socialdemòcrates, malgrat que la crisi econòmica obligui a ser més austers en la gestió dels fons públics". Terrades va recordar que "dels 40 mil milions d'euros previstos al 2010, la despesa social representa gairebé un 55 per cent del total, 1,2 punts més que l'exercici anterior”.

Pel que fa a les partides concretes dels pressupostos de la generalitat per a l'any que ve, destaquen els 15 milions d'euros que rebrà Cardedeu per a la canalització, la rehabilitació de dipòsits i el tractament d'aigües potables del Ter; els 14 milions que aniran a parar al nou hospital de Mollet del Vallès, que també rebrà uns 5 milions per a la segona fase de la ronda dels Pinetons -en total van a parar a la ciutat més de 23 milions d'euros; els 5 milions pel CEIP la Torreta de la Roca; els 4 milions pel CEIP Montnegre de Sant Celoni; els 3 milions i mig que rebrà Bigues i Riells per construir el nou institut; i els més de 4 milions que serviran per millorar algunes carreteres de la comarca, principalment la ronda Nord de Granollers.

Edicions locals