L'empresa granollerina Temoinsa es ven les filials de Brasil i Xile

Els treballadors desconvoquen la vaga indefinida per cobrar la nòmina d'octubre

Economia

Granollers, Martorelles

La multinacional Temoinsa, amb seu central a Granollers, s'ha venut les seves dues principals filials a Amèrica del Sud: la de Brasil i la de Xile. A més, ha reduït al mínim l'activitat de la planta que té a la Xina. La direcció ha informat a la plantilla de l'inici del desmembrament de l'empresa, un dels líders mundials en construcció i rehabilitació d'interiors de trens, que travessa greus dificultats econòmiques i que està immersa en un concurs de creditors. Els treballadors veuen perillar el seu futur, sobretot després que a principis de mes es trenquessin les negociacions per vendre l'empresa -propietat dels germans Miquel i Pau de Segarra, i amb filials també a França, Egipte i Malàsia- al Grup Albatros.

El passat dimecres 11 de novembre, la direcció i els representants laborals de Temoinsa es van reunir per intentar solucionar l'impagament de la nòmina d'octubre i per tractar sobre les possibilitats de futur de l'empresa, dues qüestions que havien portat al centenar de treballadors que hi ha a Granollers a convocar una vaga indefinida, que va començar el dilluns 9 de novembre. Sobre què passarà amb l'empresa no es va arribar a cap conclusió, però pel que fa a les nòmines del mes passat els treballadors van acceptar posar punt i final a la vaga i tornar a la feina per completar una comanda d'un client internacional. Aquesta comanda servirà per pagar les nòmines pendents. Tot i això, els treballadors, que es van manifestar el dimarts 10 de novembre al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona, continuen recelant del futur d'una planta que no té ni línia de telèfon: Telefònica ha tallat el servei perquè Temoinsa no pagava.

Els treballadors de Derbi també desconvoquen la vaga
D'altra banda, els 320 treballadors de la planta que té el fabricant de motocicletes i ciclomotors Derbi a Martorelles també han desconvocat la vaga indefinida que tenien prevista per aquesta setmana, per reclamar a Piaggio que aclareixi el seu futur davant la intenció de la multinacional de dividir la planta en tres empreses i deixar Martorelles com un centre productiu més del grup, al marge de les àrees de disseny, tecnologia, màrqueting i innovació. I és que la direcció de Derbi s'ha compromès a respondre les diverses peticions dels representants de la plantilla per dissenyar un pla industrial per a la fàbrica. El compromís va arribar a la reunió mantinguda el passat divendres 13 de novembre a la seu de la direcció general de Relacions Laborals entre la direcció de l'empresa i els representants dels treballadors, amb la mediació de la Generalitat.

La direcció de Derbi va presentar, prèvia consulta amb el grup italià Piaggio, propostes sobre futures inversions a la planta de Martorelles, models que s'hi fabricaran en el futur i garanties de futur per a les tres empreses resultants de la segregació de Nacional Motor decidida fa dos mesos pels propietaris de la companyia. En definitiva, un pla industrial que ofereix una certa seguretat sobre el futur que espera a la fàbrica de Martorelles. Tot i això, el portaveu del comitè, Fernando Cornejo, adverteix que el document presentat per la direcció "és insuficient". L'amenaça d'un ERO temporal que afecta a tota la plantilla continua ben viva.

Edicions locals