L'alcalde de Montmeló (PSC) dóna per trencat el pacte de govern amb ICV

Ramal atribueix la ruptura al populisme dels ecosocialistes i estén la mà a CiU i PP

Política

Montmeló

ICV amenaçava aquest dimecres en trencar el pacte de govern que té amb el PSC des del febrer del 2008 a Montmeló si l'alcalde del municipi, el socialista Manuel Ramal, no es feia enrere en l'acord al qual va arribar amb CiU i PP en el ple celebrat la setmana passada, relatiu a la modificació de la política fiscal de la localitat. Doncs bé, Ramal va sentenciar aquest dijous 19 de novembre que no rectificarà "un acord majoritari del ple municipal carregat de seny i de responsabilitat". El PSC dóna per trencat el pacte de govern amb els ecosocialistes, atribueix la ruptura al populisme d'aquests i anuncia que vol governar en minoria però amb un acord "d'estabilitat i governança" amb CiU o PP, o amb els dos.

Els socialistes recorden que, durant dos mesos, els fins ara socis de govern han treballat plegats per intentar racionalitzar les despeses del pressupost municipal "per tal de donar compliment al pla de sanejament". El treball no va donar els seus fruits, ja que tot i que el PSC assegura que s'han "moderat" els increments de les taxes i impostos municipals, ICV considera abusius aquests augments. Per això els ecosocialistes van manifestar que votarien en contra de la proposta de les ordenances fiscals, i el PSC va buscar el suport de CiU i PP.

Finalment, el PSC va aprovar les ordenances del 2010 amb els vots de dos dels regidors de l'oposició, el de CiU i el del PP; unes ordenances que contemplen la retallada de la bonificació per l'ús de les deixalleries i l'increment de l'IBI en un 3,9 per cent. ICV està en contra d'aquesta mesura, i per això va amenaçar amb trencar el pacte de govern. Ara, confirmada la ruptura de l'entesa entre PSC i ICV, que només ha durat vint mesos, els socialistes acusen els ecosocialistes d'oposar-se a les ordenances amb propostes inviables, "d'escenificar i cercar els efectes mediàtics d'una proposta estèticament populista i llaminera però deslleial i irresponsable amb el govern del que forma part". És més, el PSC acusa als regidors d'ICV d'haver decidit trencar l'entesa de govern molt abans de la votació de les ordenances fiscals.

Els socialistes subratllen que ells, al contrari d'ICV, no han anunciat cap trencament, ni han convocat la premsa, "ni han anunciat res al personal de la casa, i tampoc a les nostres pàgines webs o blogs d'opinió". L'alcalde Ramal afegeix que, fins aquest divendres, no ha destituït als regidors dels seus càrrecs, ni ha fet nous nomenaments als càrrecs de representació. Això sí, manifesta la "impossibilitat" d'accedir a la petició d'ICV de rectificar l'acord de ple i, per tant, de reconduir el pacte de govern "trencat de forma unilateral i pública per la coalició d'ICV-EUiA".

Ramal dóna per trencat el govern amb ICV i anuncia que, des de "la majoria relativa", oferirà a la resta de partits amb representació al consistori  la formació d'un govern en minoria i "un acord d'estabilitat i governança a aquells regidors i regidores que, responsablement, han vingut demostrant que, per sobre dels interessos de partit, sempre hi ha els dels ciutadans i les ciutadanes de Montmeló". El batlle es refereix als regidors amb els quals ha aprovat les ordenances, el de CiU i el del PP. 

Edicions locals